Ананиев за сестрите: Приемем ли всичките им искания, ще е катастрофа

Това, на което станахме свидетели през последните часове – барикадирането в Народното събрание, е директна провокация срещу държавността. Никога аз, премиерът и правителството не сме отказвали диалог. Това заяви министър Кирил Ананиев пред журналисти след днешното извънредно заседание на Съвета на здравните министри в Брюксел.

"Последната ми среща с протестиращите беше само преди 9 дни – тогава за пореден път чух нови искания – за защитена професия, за борса на медицинските сестри, да бъдат извадени само сестрите от търговската дейност на болниците, да минат в първа категория труд и ред други. С всяка следваща среща те поставят нови искания – кое от кое по-неизпълнимо", каза още той. 

"Проблемът е, че техните искания са с претенцията за реформа, но, ако ние подходим като популисти и кажем „да“ на всичко – това е катастрофа за здравната система, стана ясно още от думите на Ананиев. Той посочи, че няма как държавата да фиксира 1220 лева чиста стартова заплата на медицинска сестра. Министърът реторично попита: „По-малко ли са учили, по-малко необходими ли са на обществото ни инженерите, строителите и колко още професии? Ами ако утре лекарите поискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина - 6 минимални? Какво се получава? Получава се пълен хаос“.

По отношение на искането болниците да не бъдат търговски дружества министърът коментира, че ако това бъде прието, ресурсът няма да е достатъчен за всички, просто защото е ограничен.

„Като резултат – качеството на медицинската помощ ще се влоши и тогава, с основание, всички ще бъдат недоволни, по-недоволни от сега. Няма как да се разпределят пари на калпак“, каза още Кирил Ананиев.

Той беше категоричен, че е изпълнил всички искания, които са реалистични и не поставят здравната система на България в риск. Министърът призова всички, които в момента се опитват да извлекат политически дивиденти в контекста на предстоящите избори, посочвайки БСП и Мая Манолова, да спрат да манипулират хората.

След провокацията от последните часове, здравният министър заяви, че оттук нататък Министерството на здравеопазването ще води разговори единствено с легитимно признатите организации.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Да сравним ...

Да сравним ...

06.03.2020 | 19:54

Нека сравним работата на учителите които скоро ще взимат средно 1700 лв на месец с тази на медецински сестри и доктори. Даскалите които и сега ако работят с циганета взимат над 2000лв вечер са си вкъщи събота неделя почивни дни 3 месеца платена лятна ваканция !!!!!!! Отговорности никакви. Сестрите -нощни смени уикенд или празници се работи. Имат сериозни отговорности . И се борят и протестират за ....1100лв. Не им ги дават ще фалирала системата .....

Отговори
0 0
Брайко

Брайко

06.03.2020 | 19:25

"...ако ние подходим като популисти и кажем „да“ на всичко – това е катастрофа за здравната система..." - Тя здравната ни система и сега е катастрофирала, г-н министър! Навсякъде искат пари, а пациентът въобще не може да вярва на лекарите! Защото, за тях най-важно е по коя пътека да го пуснат, а не как да се излекува!

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?