44

Активите на Църквата гонят 10 млрд., от имоти до свещи носят пари

Българската православна църква е не само религиозна институция, но и собственик на над осем хиляди имота.  От църкви, през гори и апартаменти, до складове. Затова и при всеки спор или разкол между владиците има съмнение, че стоят и материални интереси.  Такива витаят и след скандала с избора на нов митрополит на Сливенската епархия, която е една от най-богатите. 

Точният размер на активите, които са собственост на БПЦ, трудно може да бъде определен, но според различни оценки те са на стойност около 10 млрд. лева. На практика, всяка епархия сама се разпорежда със своето имущество. През 2003 година с решение на Светия Синод е трябвало да се създаде имотен регистър на църковната собственост, но подобен масив няма и до днес или поне не е публичен.

БПЦ оперира с така нареченото специално юридическо лице "Българска патриаршия - Св. ​Синод". Структурата му до голяма степен напомня холдинг, тъй като на него са подчинени още над 850 отделни юридически лица - епархиите в страната, както и редица Църкви, на практика, са обособени като самостоятелни субекти.  

Макар и да има регистрация по ДДС, като религиозна институция БПЦ не подава годишни отчети, справки или декларации за приходи и разходи към Търговския регистър, така че реалното измерение на парите, с които Църквата разполага, ще си останат мистерия за широката аудитория. 

Ако се вземат данни от НСИ за бракосъчетания, раждаемост и смъртност в периода от 2018 - 2023 г. и се свържат с минималните стойности за съответните обреди и ритуали, може да се стигне до приблизителни стойности между 100 и 120 млн. лева, сочат изчисления на "Капитал".

Бизнесът със свещи също носи сериозни приходи

Към сметката трябва да се добави и бизнесът с поне 400 тона свещи на година, чиято цена скочи от 80 лв. на 160 лева за килограм  след 2022 г. 

Църквата обаче получава средства от търговската дейност, която развива, но и от дарения и от отдаване на църковните земи под наем. 

Именно сериозният актив са имотите, но и при тях ситуацията далеч не е хомогенна. Част от духовниците се справят нелошо с управлението на поверената им собственост. Така например игумените на манастири като Троянския, Бачковския, Самоковския, Гигинския успяват не само да ръководят обителта, но и да развиват стопанска дейност, но и  отдават под наем пространства до самите манастири на търговци. На другия полюс пък е един от най-апетитните имоти на БПЦ, който се намира между столичните квартали „Слатина“ и „Редута“. Той представлява над 8 хил. кв. метра саморасла гора в широкия център на столицата, която от поне две десетилетия е изоставена.

Проверка пък показва, че в последните 35 години са правени едва два одита на институцията - през 1996 и 2006 година, като и двата показват редица нарушения. Към момента НАП правят трета подобна проверка, но публични резултати от нея все още няма.

В годините назад пък отделни храмове и манастири са били обект на ревизии, които често завършват с един и същи извод - "съществени разминавания между приходи и разходи". По информация на "Марица" за период от 10 години (2013-2023 година) са направени над 80 подобни проверки на свързани юридически лица, като всички до една са установили разминавания или пълна липса на отчетност и счетоводство. 

Примерът на съседите от Гърция

В съседна Гърция църковните имоти се управляват далеч по-резултатно. Там още през 2001 година Църквата е създала отделно търговско дружество, на което е възложено да оперира с всички недвижими активи и то работи по всички принципи на търговските закони, включително и подава ежегодни отчети за приходите от тях.

Справка в гръцкия търговски регистър показва, че за 2022 година, Църквата в южната ни съседка е реализирала над 105 млн. евро само от продажби и отдавания под наем на собственото си имущество. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
14 коментара
Църквата

Църквата

15.03.2024 | 17:57

Е собственик на имотите, а не на отделните свещенници и архиереи. Друг въпрос е, че могат и по добре да ги управляват и най-вече да ги пазят от посегателства. От десетилетия има много нечисти интереси към църковните имоти от страна на мутри и олигарси. Нормално е да имат имоти Църквата, чрез стопанисването на които да се издържа. Поради неправилното им управление не им стигат средствата - за ремонти на храмове на манастири, за заплати на поповете и т.н.

Отговори
3 0
Поп--ската работа

Поп--ската работа

15.03.2024 | 17:35

Поп--- - ската работа никога не е била чиста!

Отговори
1 0
П.Д

П.Д

15.03.2024 | 16:31

И какво излиза?БПЦ е Милиардерка.С дохо 10милиардалв в имоти и търговско стопанска дейност.А казват че Исус изгонил търговците от храма.Браво бе.Кой е божествения?Исус гони търговците от дома на Отца си.А днешните му пастири,милиардери. Значи Светите отци служат на Мамона,на Златния телец.А божиите аганца ги стриже и горния и долния.И къде е тук духовността,и божествеността.Горе или долу на земята.Излиза че каквото долу това и горе,на небето.

Отговори
4 1
Дружба

Дружба

15.03.2024 | 14:30

Или както сега се казва к.к. Свети Свети Константин и Елена е изграден върху две хиляди декара църковни земи. Там е имало манастир с много собствена земя около него. Тези земи така и не се връщат реално на БПЦ. На част от тях изграждат курорта Дружба през 60-те години на ХХ век. Сега там мутрите от ТИМ строят здраво върху църковните земи. Те затова и удавиха варненският митрополит Кирил. Нали са бивши морски барети тимаджиите. Докато не изпълнят РЗП-то няма да се спрат. И ще построят новия Слънчак.

Отговори
7 0
Юлия Юлия

Юлия Юлия

15.03.2024 | 14:04

И всички Юлки и чиииииифутски люлки Колкото и да лаете срещу Православието нищо няма да ви се получи Дори и да давате пример със вашия чииииифут Ролекса във какъв лукс живеел Ние редовите Православни християни този факт го знаем и този факт и един Ролекс ваш не може да ни отврати от Божийте слова въплатени в Православието християнско А вашия Юдейски поглед е откровено вперен отново в Тридесете сребърника който БПЦ притежава За туй ви е борбата до тях да се домогнете И по зле финансово е била Христовата вяра през вековете И храмовете Християнски са били вкопавани в земята Българска Но вярата ни се е извисявала все повече и повече А онова огънче на свещите от Свещоливницата ще ви надживее В него е скрит живеца на Православието Християнско и смърта на Юда и Юдейзма А Ролекса от лукса два метра под земята ще иде Но имотите църковни и лукса ще останат в БПЦ

Отговори
6 5
Батман

Батман

15.03.2024 | 14:00

Значи да ви кажа няма по алчни същества от чернодрешкэвците попове

Отговори
9 2
новият ход на Д.вола в расо

новият ход на Д.вола в расо

15.03.2024 | 13:54

Николай се е умопромрачил от желание да става Патриарх! Вече уреди изборите за Сливенски митрополит да са преди изборите за Патриарх. Защо ли?? Защото след като ГРУБО СЕ НАМЕСИ В ИЗБОРИТЕ И ГИ КАСИРА, СЕГА ЩЕ СЛОЖИ СВОЙ ХРА НТУТНИК, КОЙТО ОВЧЕДУШНО ЩЕ ГЛАСУВА КАКВОТО МУ КАЖЕ! СРАМ! СРАМ!

Отговори
10 1
Пурко

Пурко

15.03.2024 | 13:49

Ролексите и лимузините са само върха на айсберга.

Отговори
19 0
Мара

Мара

15.03.2024 | 13:27

Битува мит,че единствено надеждата е безплатна,а се оказа стока струваща милиарди.Трагокомичното е,че основните приходи са от хора молещи се за здраве и по-добър живот,обикновенните хора от народа.

Отговори
18 1
Мирянин

Мирянин

15.03.2024 | 13:13

Никога не бяхме чували че имат такива активи, досега само просеха от държавата и се вайкаха как нямат средства.Оказва се че са свръх богати.Има нещо гнило в Дания.

Отговори
18 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?