3906

Ако не са актуализирали личните си данни: Банки блокират сметки на клиенти

Обновяването на информацията е заради Закона за мерките срещу изпирането на пари

 


Банки у нас блокират сметки на клиенти, ако не са актуализирали личните си данни. От БНБ съобщиха , че обновяването на информацията е заради Закона за мерките срещу изпирането на пари, информира NOVA.

С блокирани сметки се оказват хора, които не са получили никаква информация от банките. Парадоксалното е, че сметки се блокират, дори ако клиентите нямат никакви промени в личните данни, като например сменени адреси или пък лични карти.

От Асоциацията на банките коментираха, че по закон, ако не осигурят нужната актуализация на данните, банките имат право не само да блокират сметките, но дори да ги закрият. За да се избегне това, използват всички възможни канали за комуникация.

Мария Кирилова е от късметлиите - успява да актуализира данните си преди да ѝ блокират сметката. Първоначално не обръща внимание на мейла, който получава. Нейна приятелка, клиент на същата банка, обаче остава изненадана на бензиностанция с блокирана сметка. Така и Мария разбира, че писмото не е интернет атака с цел кражба на данни.

„Ще се наложи временно да ограничим нарежданията за трансакция от сметките ви в банката”. Такова съобщение получих на 7-и. Последва още един мейл на 14-и. Не изглеждаше сериозно. Но накрая изненадата беше сериозна”, обяснява Мария.

От колцентъра на банката обясняват, че актуализацията може да стане и чрез мобилното приложение, стига клиентът да има такова. „Може и след срока, но дотогава сметката ще е блокирана”, уточняват оттам. Оказва се обаче, че и да се ползва мобилното приложение, сметката пак може да бъде блокирана.

От Асоциацията на банките коментираха, че по закон, ако банките не могат да осигурят актуализация на данните на своите клиенти, те са длъжни да закрият сметките им, но тъй като това не е в интерес нито на банките, нито на клиентите полагат много усилия, за да влязат в контакт с тях.

От БНБ, които следят работата на банките у нас, заявиха, че комуникацията банка/клиент се определя при сключването на договора между двете страни и централната банка няма компетенции да се намесва в тези отношения.

Съветът на експертите е дори да не сме получавали съобщение от обслужващата банка, да се свържем с нея. И въпреки че тези конкретни мейли се оказаха истински, да не се предоверяваме на електронна информация, за да не станем наистина жертва на измама.
 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Истина

Истина

28.09.2023 | 07:13

Има ли банки има проблем,няма ли банки няма проблем. Закривам всички сметки защото има ли сметки има проблем,няма ли сметки няма проблем.

Отговори
1 2
История

История

27.09.2023 | 23:01

Преди повече от 10 години имах сметка с карта във Хеброс банк, повече от година нямах двжение по нея и десетина лева наличност и за моя изненада сметката беше закрита, та това не са нови неща но тогава за тези неща не се обръщаше внимание, казват просто спяща сметка и не може да се самоиздържа, сега много шум се вдига, е трябва да има движение по нея и от къде да се знае че тази сметка е открита и просто не е забравена, Вие бихте ли вършили нещо за този дето духа, несериозни разсъждения

Отговори
0 0
Батко

Батко

27.09.2023 | 20:27

Кой нормален престъпник пере пари през банки, смях!

Отговори
11 2
Батко

Батко

27.09.2023 | 20:27

Тия закони са некви безумни изисквания на ЕСССР!

Отговори
9 5
Кака

Кака

27.09.2023 | 21:18

То ако беше СССР , ти изобщо нямаше да имаш възможност да коментираш тука!

Отговори
5 5
Тоест

Тоест

27.09.2023 | 20:25

Банките станаха официално крадци на финансови средства. Е това , е Промяната!! Честито.

Отговори
22 5

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?