АЕЦ „Белене" остава на трупчета засега

Проектът за АЕЦ „Белене" ще остане „на трупчета" за неопределено време въпреки настояванията на Русия за политическо решение колкото се може по-бързо. В петък, ден след разговорите си в Москва по трите съвместни енергийни проекта, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви пред Народното събрание, че в момента ведомството му подготвя процедура за избор на нов консултант, който да определи процедурата за избор на инвеститор в ядрения проект.

След това пред журналисти Трайков допълни, че задачата на новия консултант ще бъде не само финансова, а и политическа. Той ще трябва да вземе решения според юридическите мерки и такива, свързани съд законодателство и регулации, и затова няма да се ползва сегашният консултант „Делойт".

Засега е ясно, че държавата няма да се ангажира финансово с проекта, че най-вероятно няма да има съакционер в лицето на германската RWE и че се търсят инвеститори, които да реализират проекта на пазарен принцип. Руската страна има желание въпросът с АЕЦ „Белене" да се реши политически, и то колкото се може по-бързо, но това е преди всичко икономически проект и можем да се ангажираме политически само след като нещата са правилно свършени икономически, коментира Трайков в петък пред БНТ.

Той е бил информиран от руския си колега Сергей Шматко, че газопроводът „Южен поток" със сигурност ще мине през турски териториални води, но в сухопътната си част ще продължи през България. Трайков на няколко пъти повтори, че е получил уверения, че тръбата няма да заобиколи България, каквито спекулации се появиха в руската преса.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?