44

Адв. Иван Тодоров: Гласуването с машини е безпроблемно

Машините за вота на 9 юни са напълно готови, софтуерът е същият. Това заяви снощи в предаването "Говори сега" адвокат Иван Тодоров, собственик на машините, с които гласуваме.

"Гласуването с машини е безпроблемно, имаме пълна готовност, машините са напълно готови, софтуерът е същият, няма какво да се направи с него. Той е сертифициран, да ще го сертифицират още веднъж, но е същият. Надявам се този път ЦИК да направи необходимото и да няма проблеми с хартията за печатане на разписките от гласуването, искрено се надявам. Между другото, виждам едно подобрение в тяхната работа, дано това се изрази и в това отношение", подчерта Тодоров.

Той не е уведомен дали ще бъде разрешен проблемът с мачкането на хартията от миналите избори. По негови думи, машините вече са под контрола на ЦИК.

"Те се охраняват от ЦИК, тя си ги пое, ние извършваме самата организация на изборите и правим софтуера и се работи с наш софтуер при самото гласуване. Не е имало никакви проблеми. Кога има проблеми с машините Бутат се машините, падат на земята, прекъсва се контактът, минава някой, спира токът, хартията блокира печатащото устройство, това са проблемите с машините, ако има по-добра грижа, няма да има никакви проблеми, освен това, това са единични проблеми", категоричен е адвокат Тодоров.

"Минавали сме през два вида избори, комбинация от различни видове избори, никога не е било проблем. За нас няма проблем, всичко ще бъде направено точно", каза още той.

Целият изборен процес се ръководи от Централната избирателна комисия, казва законът. Точно за това всеки казус, свързан с машините и машинния вот, се решава именно от ЦИК.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?