49

8 декември през соца свършваше на 10-и

По времето на соца нямаше много голям избор за празнуване на 8 декември. Вариантите за студентите бяха ресторант, с по-късно изнасяне в дискотека, или пътуване до малки романтични градчета - Копривщица, Смолян, Банско или нещо към морето.

Изборът да останеш в големия град за празника криеше редица рискове. Особено за момичетата. Първо, в ония години имаше традиция за всеки празник да си ушиеш или купиш нов тоалет. Модерните шивачки не бяха много и обикновено трябваше да се вредиш поне два месеца по-рано, защото точно в този период всички бяха затрупани с поръчки и заради предстоящата Нова година. Най-трудно беше да се уредиш при такава, за която знаеш, че има връзки и <210> носят от Германия списание „Бурда“ или поне се беше уредила с кройки от него.

Другият вариант беше да си купиш рокля от „Валентина“ или ЦНСМ - единствените магазини за готови дрехи. Тоалетите в тях наподобяваха тези от журналите зад Желязната завеса и видимо се различаваха от масовата конфекция. Там обаче рискът няколко момичета да се появят с еднакви рокли беше голям.

В ресторантите за случая се канеше някой по-известен изпълнител - я Васко Кеца, я Мими Иванова и Развигор Попов, я дует „Ритон“ - все известни имена, които пееха популярни западни парчета на „Смоуки“, „АББА“, Оскар Бентън и тук -там някое и друго по-хардрок изпълнение.

Нямаше пиано барове и чалготеки, а кръчмарска музика и сръбско се слушаше само в кварталните ресторанти с жива музика.  Истинският купон ставаше в дискотеките, но те отваряха по-късно и за празниците трябваше да имаш „резерве“. Другият риск беше, че в ония години да намериш такси по празниците беше като да спечелиш поне петица от тотото. Мъжете се справяха по някакъв начин, но им се налагаше да крепят момичетата, които едва се държаха на крака в снега на официалните обувки с високи токчета.

Идеалният вариант, който избрахме една групичка, беше празнуването в малките градчета. Парите за нови тоалети стигаха да покрием пътните и квартирите за няколко дни, които бяха по 2-3 лева на вечер. Първо тръгвахме ден по-рано с влака, в който заемахме две-три купета, но още на 20-ата минута всички се озовавахме в едно. Малко по-късно купонът се изнасяше в коридора. Пускахме касетофоните. Всеки носеше любими касети с избрана музика, записана на черно от познат диджей. Цената (със собствена касета) вървеше по 3 лева, ако изборът е на музикалния гуру, и стигаше до 6-7 лева, ако му дадеш списък с любимите си парчета и групи. Загрявката почваше още във влака с "домошарка", обикновена гроздова, и "Слънчев бряг" за разкош. 

На 8-и нямаше кой да ти направи забележка, дори кондукторът, за това, че музиката е силна и гърми „Пърпъл“, "Куин", "Лед Зепелин", "Юрая Хийп" и цялата онази плеяда от музиканти, които днес слушат дори порасналите ни деца. Целият влак беше „студентски“. Предимството на тези градчета беше също, че там контролът върху музиката, която пускаха, беше мижав и купонът продължаваше до сутринта, когато баничарниците вече бяха отворени. Шкембеджийниците и закусвалните с горещи чорби - също. А 8 декември продължаваше до 10-и, като 9 декември често се губеше от спомените. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
9 коментара
Категорично

Категорично

08.12.2023 | 15:05

Текста на статията е много далече от действителноста по онова време!

Отговори
2 2
Студент  ветеран

Студент ветеран

11.12.2023 | 23:13

Хич не е далече, просто има специфики в зависимост от личните предпочитания!

Отговори
0 0
Алилко Гърбавия от Бяла Слатина

Алилко Гърбавия от Бяла Слатина

08.12.2023 | 14:58

Коментара на „Кака Ленче“ изби рибата в Марица!!!

Отговори
1 0
От Пловдив

От Пловдив

08.12.2023 | 14:47

Хубави години и свобода на духа,хората умееха да се забавляват и нямаха кахърна душа. Сега е точно обратното!

Отговори
7 1
Носталгия по старото време..и младежките години на предно поколение,

Носталгия по старото време..и младежките години на предно поколение,

08.12.2023 | 13:47

Сега в средна възраст..

Отговори
1 0
комунист

комунист

08.12.2023 | 13:19

Сега нали празнувате демократино? Весел празник!

Отговори
5 3
хахо

хахо

08.12.2023 | 13:32

Ако знаеш как! Ще празнуваш добре! Въпрос на Фантазия!

Отговори
6 0
Кака Ленче

Кака Ленче

08.12.2023 | 13:01

Веднъж празнувахме в Смолян и гащите си ги намерих чак в Чепеларе

Отговори
10 0
до Кака Ленче

до Кака Ленче

08.12.2023 | 19:09

Не думай, че ако разбере мъжът ти...

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?