500 000 българи с орязани заплати

На българите им е все по-трудно да си плащат сметките. Това показва последният доклад на анализаторската група Индъстри Уоч. Около 500 хиляди души днес работят на по-ниска заплата в сравнение с преди 6 месеца. Около две трети от самонаетите отчитат свиване на поръчките и доходите им. Това засяга близо 130 000 души на пазара на труда.

Мнозинството от съкратените работни места са за нискоквалифициран труд. Освободените работни места са около 410 хиляди за второто полугодие на 2009 година, но въпреки това са създадени и заети около 300 хиляди нови работни места. В същото време около 20% от заетите са отчели спад на доходите си.

Заплатите за средни позиции - тези, които изискват определени качества и умения, но не и специализирано знание - в голямата си част се запазват в диапазона 400-650 лева след приспадане на данъци и осигуровки.

Значима част от заетите работни места през периода представлява започване на първа работа. Най-голям дял от хората, които започват работа в този период, са на възраст между 20 и 29 години. Те са 48 процента, или над 70 хиляди души.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?