5.8 по Рихтер удари Пазарджик. На книга!

Земетресение с магнитуд 5.8 по скалата на Рихтер разтресе вчера областта. Епицентърът бе в района на Велинград. Вследствие на труса бе съборена новата сграда на "Банка Алианц". Разрушени бяха и училищата "Кирил и Методий" и "Христо Ботев". Паднали сгради имаше в селата Ляхово, Главиница, Алеко Константиново, Дебращица. Дерайлирал влак пък разля цистерна с киселина в района на гарата. Подпалиха се цехове в "Дуропак" и "Каучук", а в района на консервната фабрика изтече амоняк.

Цялата тази апокалиптична картина бе разиграна вчера сутринта в общината по време на учение, което имаше за задача да провери готовността на общинарите да реагират при бедствие.

Точно в 8.10 часа в кметска зала бе сформиран щаб, оглавяван от кмета Тодор Попов. Оперативната работа пък пое шефът на "Гражданска защита" Кръстьо Кичов, когото градоначалникът обяви за "гуру" на спасителната операция. Той пък бе обсебил специално прекарания телефон, по който непрекъснато пристигаше информация за нови и нови разрушения. Оказа се, че извън строя е мостът на Тополница край Величково, изходите на Пазарджик са задръстени от напускащи хора. На всичкото отгоре пък излезе информация и за чума по свинете в пет пазарджишки села.

В щаба се явиха и представители на полицията, пожарната, ветеринарната служба, В и К, "Напоителни системи" и Енергоразпределение. Кметът Тодор Попов пък подписа заповед за обявяване на бедствено положение и пусна факсове до областния управител и закритото вече Министерство на извънредните ситуации.

В същото време стана ясно, че полицаи следят стената на язовир Тополница, а оперативни групи наблюдават криминални типове да не го ударят на мародерство.

Като в холивудски филм драматичното щабно заседание бързо прерасна в истински екшън на територията на консервната фабрика "Марица". Там огнеборците неутрализираха изтичане на амоняк и вадиха затрупаните под руините граждани. На разбора стана ясно, че учението е минало успешно, но всички герои плюеха в пазвите и се молеха екшънът да не "оживява".  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?