46

44 г. от кончината на детската писателка Калина Малина

На 4 януари се навършват 44 г. от кончината на българската детска писателка и преводачка Райна Иванова Радева-Митова, по-известна с псевдонима си Калина Малина. Тя е автор на около 50 книги за деца, както и на първия български детски роман "Златно сърце" (1930 г.).

Част от стихосбирките с нейни произведения са "О. Смехорани", "Моряче", "Преди, преди, вретенце", "Малките житни зрънца", "Обичам", "Дядовото магаренце" и други.

Родена е в София, следва в Историко-филологическия факултет на Софийския университет, но поради липса на финансови средства е принудена да прекъсне. През 1918 г. работи като учителка в Етрополе, а по-късно (1921 г.) завършва Висшия педагогически институт в родния си град.

Била е омъжена за литературния критик Димитър Митов. Превеждала е художествена литература от френски и руски. Работела е като сътрудник на сп. "Звънче", "Росица", "Светулка", "Септемврийче" и др. Носител е на националната награда „Петко Р. Славейков“ (1977). Умира на 4 януари 1979 година в София на 80-годишна възраст.

Нейното име носят улица в столицата и детски градини в цялата страна. На нейно име в Нови пазар е учредена и национална литературна награда.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?