1553

40 по-малко загинаха в катастрофи, но расте броят на осакатените

521 души са загиналите при катастрофи у нас за миналата година и над 9 хиляди са тежкопострадалите, показват данните на статистиката. Всяка година децата, които загиват при пътнотранспортни произшествия, са около 30, съобщава БНР. 

С напредването на изграждането на магистрали се очаква по пътищата да има по-малко критични участъци. Сега те са между 30 и 60.

За последните 3 години се забелязва тенденция на намаляване на броя на загиналите в пътно-транспортни произшествия, казват от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Има обаче ръст на тежко пострадалите.

Владимир Тодоров от Асоциацията:

"През 2023 загиналите са били 521 души, което е с 40 души по-малко в сравнение с 2022 година. В същото време има увеличение на броя на тежко пострадалите, като те са били 7600 през 2022 година, а през 2023 са над 9000".

В България има около 30-40 места с концентрация на катастрофи. Сред тях са 60-ти км на магистрала "Тракия", 30-ти км в района на Ихтиман, пътят Русе - Бяла.

"Пътят Мездра - Ботевград също беше много критичен, Бургас - Варна, също, в района на Микре стават тежки катастрофи. Добрата новина е, че в Креснеското дефиле, след като се сложиха ограничителни колчета, няма тежки катастрофи", коментира Тодоров.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?