2374

4 съвета, ако детето се пристрасти към Хаги Уаги

Психолози от Асоциация "Родители" обясняват защо малчуганите харесват страховитата играчка и кога това е вредно

В последните месеци специалистите, работещи с деца, подават тревожни сигнали, свързани с нова модерна играчка Haggy Waggy. Като материал и изработка косматото чудовище не е опасно, но видът му вдъхва страх и притеснение. Освен смущаващия вид на играчката, заедно с нея се разпространяват песничка и видеа, които са достъпни за децата в Ютюб.

Заради притесненията психолози от Асоциация "Родители" се заеха да разяснят на какво разчита новият образ по щандовете на детските магазини и какво влияние би могъл да окаже върху психиката на децата.

На първо място е добре да се изясни защо децата харесват страшни играчки, игри, приказки, филмчета и т.н.

Децата в предучилищна възраст имат нужда да се страхуват

Страхът е естественият регулатор и помощник в ориентирането на децата в социалното, в границите, които се поставят от другите субекти, с които общуват, големи и малки. Страхът е застраховката, която децата създават в себе си, за да се предпазват от нараняване и необмислени действия. В този смисъл детският подтик към страховитото е нормален и естествен. Нека си припомним страшните приказки на братя Грим, любими на децата от стотици години.

Тревогата по отношение на играчки от подобен тип е, че използвайки естествения подтик на децата, насочват страха им към постоянно купуване на играчките, гледане, слушане, разпространяване на видеата и т.н. под заплахата, че нещо страшно ще се случи. И докато в приказките на братя Грим страшното винаги е наказвано и страхът има своя край, в съвременната ситуация наблюдаваме безкрайна стимулация на страха.

А това не е добре. Може да доведе 

до сериозни нарушения на съня, на храненето, на общуването. 

Никой родител не иска това за детето си.

Ето няколко прости насоки какво да правим като родители, ако и/или когато се сблъскаме с Haggy Waggy и подобните на него.

1. Когато детето иска тази или подобна играчка

Всеки родител знае колко настойчиво може да е детето му, когато иска нещо. До степен ушите ни да забучат от постоянните молби и мрънкане. Какво да правим? Обикновено децата настояват за нещо материално не заради самото нещо, а заради вниманието и усещането за грижа, което получават. Това се случва през т. нар. обмен на обекти - „мама ми дава нещо, значи съм <210> важен, аз го взимам и му се радвам и показвам, че мама ми е нужна и значима“. Не е задължително обектът да бъде материален. Говорете с детето защо иска тази играчка, какво харесва в нея, как си представя, че ще играе с нея, къде ще я държи в стаята си… И почти е сигурно, че на третия разговор играчката ще бъде забравена, тъй като нуждата от внимание и грижа ще е удовлетворена от думите, погледа, гласа, общуването.

2. Когато детето вече е получило играчката и не му влияе добре, но не може да се отдели от нея

Постъпете като в приказките на братя Грим. Измислете история. Разказвайте я с детето си, намерете начин да „накажете“ злото и да изпратите „страшното“ там, където му е мястото.

3. А какво да правим с видеата и песничките, които плашат детето ни?

Това е т. нар. „неподходящо съдържание“. За съжаление, все повече деца попадат на такова в интернет. На първо място е важно да съобразите достъпа на детето си до съдържание. YouTubeKids е добра алтернатива, в която е почти невъзможно детето да попадне на неподходящо съдържание.

Ако все пак това вече се е случило, гледайте плашещото нещо и нормализирайте съдържанието му. „Да, това изглежда страшно, но всъщност това са актьори, които играят роля“ например.

И не забравяйте да докладвате подобно съдържание към Центъра за безопасен интернет за деца и юноши! (www.safenet.bg)

4. Когато всичко по-горе не помага

Потърсете консултация с детски психолог! Понякога уплахата е твърде силна и детето има нужда от специализирана подкрепа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?