49

28 партии и коалиции се борят за гласа ни на изборите днес

Българите ще могат да гласуват за Народно събрание днес в цялата страна и в 62 държави в чужбина. Изборният ден започна в 07 ч. тази сутрин и ще продължи до 20 ч. Удължаване след това може да има само, ако пред дадена секция се е образувала опашка.

В предсрочните избори за 48-ия парламент участват общо 28 партии и коалиции. В два избирателни района - Варна и 25-и район в София, има и по един регистриран независим кандидат за депутат. Общият брой на кандидатите е 6624, от които 1954 са жени, а мъжете – 4670. Почти 1300 от тях пък са в две листи.

 
Съгласно Изборния кодекс гласуването ще се извърши чрез машини в секциите в България и в чужбина, които са с 300 и повече избиратели, регистрирани в избирателния списък. Така в страната ще се гласува машинно в 11 636 секции, от които в 9396 с по една машина, а 2 240 с по две машини.

В чужбина пък с машини ще се гласува в 300 секции.

В избирателни секции, където има по-малко от 300 избиратели по списък, ще се гласува с хартиена бюлетина. Те са 2785. Такава ще ползват и тези, които ще гласуват с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в затвори и др.

Хартиено гласуване е възможно и в секциите, където се използват машини, но само ако има проблем и те не могат да се използват за целта.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?