4232

28 май: Почитаме паметта на тези двама светци...

Никита застанал на страната на православното учение и полагал усилия в полза на иконопочитанието

 

На 28 май църквата почита паметта на свети Никита Халкидонски и на преподобния Софроний Българин.

Свети Никита бил добре образован духовник, известен с добродетелите си.

Живеел като подвижник и не се стремял към високи църковни длъжности. Но VIII век, когато живял, бил белязан от острото противопоставяне между защитниците и противниците на иконопочитанието, т.е. ползването в християнската религиозна практика на свещени изображения - икони, кръста на Христовото разпятие и други.

Никита застанал на страната на православното учение и полагал усилия в полза на иконопочитанието.

Затова на него се спрял изборът за епископ на град Халкидон (днес квартал Кадъкьой в азиатската част на Истанбул). Никита ръководел паството си с личен пример на съвършен живот и неуморно добротворство сред отрудените хора, които се нуждаели от утеха, закрила и помощ. Заради изобличаването на императора иконоборец Лъв Арменец обаче епископ Никита бил пратен на заточение, където и починал в изгнание. Нарича се и Изповедник, защото претърпял много изпитанията за правата вяра.

Свещеник Стефан от село Пенкьовци, Трънско, живял в XV-XVI век.

Бил свещеник в селото си, но поради турско насилие той избягал със семейството си първо в София, а сетне във Влахия (земите между Дунав и Карпатите). Там жена му починала и българският свещеник Стефан приел монашество с името Софроний.

След известно време се завърнал отсам Дунава и живял в манастир край Русе (вероятно в пещерния Басарбовски манастир край река Русенски Лом, на няколко километра от Русе). Там йеромонах Софроний се подвизавал с пост, молитва и милостиня. Няколко години след неговата смърт монасите открили, че тялото му е нетленно.

Тогава те го поставили за поклонение в нарочно приготвена ракла, пише Vesti.bg.

Житието на преподобния Софроний Българин написал известният книжовник поп Пею от София, който е автор и на житието на свети Георги Софийски Нови, пострадал през 1515 г.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?