46

20 г. от кончината на писателя Николай Хайтов

На 30 юни 2022 г. се навършват 20 г. от кончината на българския писател, драматург и  публицист Николай Хайтов. 

Роден е на 15 септември 1919 г. в пловдивското село Яврово. Завършва курс по лесничейство и известно време работи като горски инженер. По-късно е уволнен за незаконни доходи и осъден, но присъдата му е отменена. Вербуван е от Шесто управление на ДС, с псевдоним Горския. В Агенцията по досиетата се пази картончето, според което достига до чин полковник от ДС с право на шофьор.

Пише очерци за вестниците „Работническо дело“, „Кооперативно село“ и др. Очерците издава в първата си книга „Съперници“ през 1957 г. От 1959 г. е приет за член на Съюза на българските писатели, работи като редактор във вестник "Народна култура" и списание „Наша родина“.

През 1966 г. става главен редактор на списание „Родопи“, което през следващите години е сред основните поддръжници на Възродителния процес сред помаците, а след това и сред турците. 

Година по-късно излизат знаменитите му „Диви разкази“, авторството на които е спорно. Бил е председател на Творческия фонд на СБП, но е отстранен, след като се разразява скандал около самоволното му влизане в жилището на писателката Яна Язова през 1974 г. и кражбата на оригиналите на неиздадените й приживе романи, вкл. и ръкописът на романа й „Левски“. Хайтов е упрекван в авторитарност и за разцепването на СБП.

По негови сценарии са създадени няколко филма, по-популярни от които са "Козият рог", "Капитан Петко войвода" и др.

Женил се е три пъти. Има една дъщеря и двама синове. Николай Хайтов умира на 82-годишна възраст от левкемия. Погребан е на Централните гробища в София.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
СТАЛЬНАЯ ГАРОТА

СТАЛЬНАЯ ГАРОТА

30.06.2022 | 09:18

ТРЯБВАШЕ ДА ИМ КАЖЕШ НА БЪЛГАРСКИТЕ П С Е Т А , КАКВО ГИ ЧАКА :)

Отговори
1 1
ПИСАТЕЛ, ПИСАТЕЛ

ПИСАТЕЛ, ПИСАТЕЛ

30.06.2022 | 09:00

АМА НЕ НАПИСА, ТОВА КОЕТО ЗНАЕШЕ, ОТ ЛЮДМИЛА И МАЙ МУНАТА ВАНГА :) ЗА НЕКАКЪВ СИ СВЕТИ ПЕТКО ПИСА :)

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?