2,1 млн. евро изливат в Сакар заради нефта

Швейцарски холдинг стой зад проучванията в региона

Две решения за търсене на нефт, газ, руда и други полезни изкопаеми в района на Сакар планина взе преди 10-ина дни Министерски съвет. На едно от последните си заседания висшият държавен орган даде зелена светлина за стартирането на детайлни проучвания, които се очаква да започнат в началото на следващата година. Предвижда се до 2011 г. окончателно да има яснота дали в района на Сакар има природни ресурси. А такива действително се предполага, че съществуват. Неофициално от Министерството на икономиката, откъдето бе внесен докладът за сондирането за нефт и газ в Свиленградско, коментираха, че техните данни сочат, че в района има находища. По думите им, те не били сериозни, но все пак скритите в земните недра полезни изкопаеми си заслужавали инвестицията. Геологът Трифон Тодоров разкрива, че още през 80-те години на 20 век е имало изработена карта със сондирания в района, в която ясно се забелязвала тенденцията, че в Сакар има руда. Смяната на статуквото през 90-те години обаче пратила проектите в архива и оттогава досега са извършвани само дребни експедиции, най-вече с учебна цел.

И докато тогава се подозирало, че в района има находища на метални полезни изкопаеми, то сега новината, че евентуално в пограничните местности съществуват неразработени газови запаси, сериозно разбуни духовете в региона. Отново неофициално от Министерството на икономиката разкриха, че имат данни за няколко местности около свиленградските села Сладун, Лисово и Тополовградско, където изследванията давали индикации за скрити ресурси. Екскметът на едно от въпросните села - Сладун, Иван Русев пък е убеден, че там действително има полезни изкопаеми. Той дори разкрива, че преди време сонди били набити в един от собствените му парцели, както и на няколко места в посока съседното село Щит, където проучванията на геолозите изглежда са дали резултат. Различните експедиции на чуждестранни консорциуми също доказват подобни твърдения. Според швейцарската компания SDC,

изработила карта на полезните изкопаеми в страната, районът между турската граница и река Марица се очертава като един от най-наситените в това отношение. Смята се, че фирмата, получила разрешение да сондира в Сакар за руда - България енерджи корпорейшън, е част точно от въпросния швейцарски холдинг и на базата на техните изследвания сега се готвят да реализират мащабна инвестиция в региона.

Нейният проектен размер, поне според това, което е декларирано пред Министерски съвет, е в размер на 2,1 млн. евро. Добрата новина за региона е, че ако там се открие руда, ще се вложат и 153 хил. евро в околната среда. България енерджди корпорейшън има право да извърши изследвания върху 187 кв. км, като се очаква те да стартират от почти обезлюденото село Лисово, което може да се окаже доста богато по отношения на природни ресурси.

Сондажите за нефт и газ по всяка вероятност ще извърши Овъргаз. Компанията, собственост на олигарха Сашо Дончев, сама е декларирала инвеститорски интерес към региона, но сега ще трябва да спечели обществената поръчка, която ще се проведе в първите месеци на 2010 година. Открият ли те запаси, макар и не толкова сериозни, се смята, че в района тепърва ще започне да „ври и кипи". Въпреки че според експертите от Министерството на икономиката е вероятно там да не бъде намерено нищо. Те обаче отбелязват, че за разлика от други експедиции, като тези в Плевен и Добрич, то поне за Сакар данните са по-оптимистични.

Впечатление направи обаче, че в последните няколко дни Министерски съвет последователно прие няколко предложения за сондирането за природни ресурси в страната, което на практика създаде впечатление, че България е доста богата на полезни изкопаеми. От бранша коментираха, че това се е наложило заради спираните в последните 3 години проектни предложения за сондажи. Въпреки декларираните интереси от 2006 година досега са извършени много малко експедиции и затова сега предложенията едно по едно започнали да се разискват в Министерски съвет.

Така евентуално до 2011 ще има ясен резултат дали в Сакар действително има полезни изкопаеми. Все пак възможно е както в Плевен периодът на проучване да бъде удължен с още няколко години, ако сондажите не намерят находища. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?