1563 жени страдат от рак на гърдата в Пазарджишко

Осмата кампания за борба с рака на гърдата бе открита вчера в офиса на Асоциацията на онкоболните и техните приятели в Пазарджик от председателката на сдружението Мария Чергарова и кмета на общината Тодор Попов, под чийто патронаж за четвърта година ще премине кампанията. По данни на РЦЗ ракът на млечната жлеза се нарежда на второ място след този на кожата. Броят на болните в региона се е увеличил от 1507 заболели през 2007 г. на 1563 през 2008 г.

И тази година сдружението в Пазарджик участва в националната кампания за борба с рака на гърдата, която традиционно се провежда през октомври, обявен за световен месец за борба с болестта. Целта на кампанията е отново осъзнаване на борбата със заболяването не като отделна съдба, а задача на цялото общество, отбеляза председателката на онкосдружението. Повишеното ни внимание към болестта се определя от високата заболеваемост, която се отчита в България. Специалистите посочват профилактиката като възможност за ограничаването и подобряване на алтернативите за лечение. Може би има още много да се желае за отговорността на всеки един от нас да се грижи за здравето си и да прави редовна профилактика, защото всички знаем, че тя е най-реалното ни оръжие срещу болестта. Искам да отбележа, че за разлика от преди 8 години, когато не се говореше на глас за болестта рак, сега наистина настъпи голяма промяна в мисленето и особено на жените относно редовните профилактични прегледи за рак на млечната жлеза. Всички знаем, че това е важно, защото жената ще научи своя съпруг, приятели, близки и най-вече децата си да имат пряка отговорност към собствения си живот, а това вече е крачка напред, което означава ранно откриване на проблема, ранна диагностика, а оттам и ранно лечение. Особено за рака на гърдата - открит навреме, той може да бъде трайно излекуван. Навреме направен, такъв преглед спасява живот, каза още Мария Чергарова.

От своя страна кметът Тодор Попов изрази за пореден път съпричастност с кампанията и заяви, че плахата идея на Мария от преди години вече има утвърдено място в нашето общество. Важно е да помагаме на такива каузи, защото е безкрайно нелепо в България по този начин от това коварно заболяване да си отиват толкова жени. И ако в тези години сме помогнали на някои от тях да го открият по-рано, значи сме предотвратили някои неприятни последици, което беше нашата основна цел, а другата ни основна цел е да се опитаме да накараме обществото да се говори свободно по такъв сериозен проблем и да правим така, че да можем да помогнем жените да имат малко повече смелост да извършват такива прегледи, каза кметът. Той съобщи, че от следващата година най-вероятно функционирането на тази дейност ще бъде държавно делегирана и ще се намерят средства за устойчив процес за утвърждаване на този тип профилактика специално за Пазарджик.

Зам. областният управител Дафинка Семерджиева пък обеща оттук нататък пълна подкрепа от страна на държавата за всички начинания на Асоциацията на онкоболните в Пазарджик. От името на областната управа тя подари на сдружението икона на Света Богородица, която да ги закриля.

ПРОФИЛАКТИКА

Профилактичната кампания срещу рака на гърдата в Пазарджик ще продължи до петък В МБАЛ-Пазарджик прегледи ще се извършват от 11 до 13 ч от д-р Копев. За членовете на асоциацията са осигурени и ехомамографски изследвания, които ще прави в рамките на две седмици д-р Кузева.

АСОЦИАЦИЯТА

Асоциацията на онкоболни и приятели в Пазарджик е учредена през 2002 г. В момента в нея членуват 291 души. Тя е един от учредителите на Националното сдружение на жени с онкологични заболявания и техните сподвижници, което е член на Световната организация за контрол на онкологичните заболявания. Една от основните цели на Асоциацията в Пазарджик е активно участие в построяването на система за профилактика, водеща позиция на работа по скрининга и ранно откриване на най-често срещаните онкологични заболявания, от които най-вече рак на млечната жлеза, подчерта Мария Чергарова.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?