49

10 странични ефекта от вдишването на райски газ, които плашат лекарите

Според много лекари употребата на райски газ е изключително опасна и може да доведе до странични ефекти, дори до фатални последици. Ето кои са най-честите странични ефекти по мнението на специалистите:

1. Нереална преценка за действителността

Райският газ се използва в медицината и стоматологията с цел притъпяване на усещането за болка и пряко влияе на невротрансмитерите в мозъка. Когато се прилага с цел забавление, вдишването му води до еуфория, откъсване от заобикалящата реалност и взрив от емоции. Макар това да продължава в рамките на средно 2 до 5 минути, всеки човек е индивидуален, като негативните отражения са най-вече върху деца. Пряката опасност се състои в изпълняване на рутинни дейности като слизане по стълби, пресичане на улица, шофиране и работа с машини. Хората под въздействие на такава субстанция може да са опасни не само за себе си, но и за околните. Основната препоръка е газът да се употребява в легнало или седнало положение, защото, както ще видим по-нататък, може да причини загуба на равновесие и невъзможност да се поддържа стабилна походка.

2. Опасност от халюцинации

Райският газ е пряко свързан с невротрансмитерите в мозъка, има десетки публикации, в които пациенти търсят лекарска помощ заради халюцинации. Обезпокоителното в случая е, че са документирани случаи, в които хора, приемали райски газ, страдат от психоза, че някой или нещо ги подтиква към самоубийство.

3. Силен световъртеж

Това най-често се свързва с усещане на нестабилност, а дори и да сте седнали или легнали спокойно, усещате как всичко около вас се движи. Достатъчно е рязко да се изправите от стола или леглото, за да усетите главозамайване. Обикновено световъртежът е свързан с увреждане на вестибуларния апарат, който се намира във вътрешността на ухото. Райският газ може да повлияе на налягането в средното ухо и да причини световъртеж.

4. Гадене и повръщане

Както е описано в листовката на български език, това е често срещан страничен ефект от употребата на райски газ. Обилното повръщане води до бърза загуба на телесни течности и електролити и рязко спадане на кръвното налягане, което може да предизвика световъртеж при изправяне от седнало положение.

5. Подуване на корема

Вдишването на райски газ повишава обема на газовете и в червата.

6. Дефицит на витамин B12

Приемът на райски газ е опасен за хора с ниски серумни нива на витамина, които могат да развият различни хематологични и неврологични симптоми.

7. Хиперпигментация

Райският газ, използван дълго по време на хирургична операция като анестезия или редовно с цел развлечение, може да причини появата на тъмни петна по кожата на тялото, около ноктите на краката и ръцете.

8. Влияние върху имунната система

Райският газ може да увреди костния мозък, където се образуват кръвните клетки. Освен мегалобластната анемия, при която са увредени червените кръвни клетки, се наблюдава и намаляване на количеството бели кръвни клетки (левкоцити). Именно те са свързани с имунната система и ни помагат да се справим успешно с вируси и патогенни бактерии.

9. Забавен пулс

Райският газ има седативно действие и пряко влияе на сърдечната дейност. При хора със сърдечна недостатъчност може да е опасен и тогава се прибягва до друг вид анестезия.

10. Пристрастяване

Ниската цена допринася за по-честата употреба, а и оттам опасността от пристрастяване към тази субстанция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Анализатор

Анализатор

06.08.2022 | 13:21

Добро утро!Това го знае всеки медик,ама пуста търговийка.....

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?