Следвайте ни

Обсъждат ключова промяна в работното време на парламента

viber icon

Народното събрание да не заседава всяка седмица, както в момента, а на сесии. Такова предложение обсъждат депутатите в парламента, стана ясно от изказване на председателката на НС Ива Митева пред журналисти днес.

Как точно да се промени работното време на парламента обаче тепърва ще се обсъжда, след като се разгледат примерите на други държави. Със сигурност обаче блиц контролът на министри ще се прави всяка седмица.

"Всички казваме, че трябва да има едно по-добро законодателство. Затова и си поставихме за цел как да организираме работата на Народното събрание. Да, знам, че може би, ако кажем, че парламентът няма да има пленарни заседания всяка седмица, това би създало някакво напрежение. Но искаме да кажем, че Народното събрание трябва сериозно да започне да гради законите", каза Митева.

"Това е по-разумно от това законодателстване в момента на крак и ежедневното редуване на заседания с комисии. Това не е добър подход. В повечето държави се редуват пленарна зала с комисии. Решихме да го помислим по-добре, за да го обсъдим и да не бързаме. Нека първо обаче започнем да работим и да видим как ще се справяме, и ще покаже как да продължим нататък", обясни тя.

"Предоставила съм на колегите проучване от другите държави как работят техните парламенти, за да могат да се запознаят. Конкретни текстове не сме разглеждали. Различни са вариантите - някъде се редуват всяка седмица, някъде по на две седмици комисия, а една за пленарна зала и една за среща с избирателите. Някъде работят на две сесии, като времето между двете сесии се използва за международни връзки, за парламентарен контрол. Парламентарният контрол не трябва обаче да спира, независимо как работят комисиите. Вече казах, че министрите трябва да станат по-внимателни със своите действия и че контролът върху тях ще бъде засилен. Предвиждаме те да не могат да отлагат и актуалните въпроси към тях", допълни Митева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Така беше при Бай Тошо

Така беше при Бай Тошо

26.07.2021 | 16:39

Така, че съм - ЗА!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?