Следвайте ни

Обрат! Ключова фирма на Васил Божков с отменени запори за 300 млн. лв.

viber icon

Съдът отмени запори за 300 млн. лева на една от най-ключовите фирми на бизнесмена Васил Божков.

Запорите са вдигнати от Административния съд-София град, който е отменил решение на НАП от 11 март 2020 г., потвърждаващо постановление за налагане на запори, с които да се обезпечи публично вземане в размер 273 150 550 лева от фирма "Ню геймс" АД, която организираше най-голямата частна лотария на Божков - "Национална лотария", съобщи в. "Сега".

Това се вижда от окончателно решение на съдия Камелия Серафимова от 9 октомври. В решението се разказва, че "Ню геймс" е притежавала 5-годишен лиценз за 23 разновидности на играта "Национална лотария". На 14 февруари т.г. председателят на Държавната комисия по хазарта издал два акта за установяване на публични държавни вземания - един за дължими 47 615 189 лева и втори за довнасяне на 188 199 519 лева плюс близо 35 млн. лева лихва за забава.

Било допуснато предварително изпълнение на двата акта, което било обжалвано в съда, но фирмата загубила делото. Актовете по същество също са обжалвани съда и се чака произнасянето му. На 21 февруари публичен изпълнител наложил обезпечителни мерки заради двата акта за 273 150 550 лв. Бил наложен запор върху банкови сметки, депозити, вещи и пари в трезори, суми на доверително управление в банка.

Били запорирани и 16 моторни превозни средства. Това постановление било обжалвано пред НАП и потвърдено от директора на софийския клон на приходната агенция. Точно за това решение се произнася съдия Серафимова. Тя приема, че при издаването му са нарушени нормите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и затова то трябва да бъде отменено.

Съдът намира, че директорът на НАП-София механично и без каквито и да било доказателства е оставил жалбата на "Ню геймс" без уважение, без да анализира събраните доказателства и без да изследва както обезпечителната нужда и дали обезпечението й съответства. Според съда, за да се премине към запори, трябва да има влязъл в сила акт за установяване на публично държавно вземане. А такъв няма. Освен всичко автомобилите са запорирани, без дори да бъдат посочени доказателства за собствеността и стойността им.

По друго дело друг съдебен състав отменя и постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки, издадено публичен изпълнител. Тук стойността на обезпечението е 22,5 млн. лв. То е заради неплатен корпоративен данък на "Ню Геймс", който данъчните били установили с ревизия. И в този случай съдът намира, че решението на НАП е немотивирано, защото с него механично и без доказателства е отхвърлена жалбата на дружеството.

Датата на издаване на заповедта за възлагане на ревизията почти съвпада с датата на издаване на искането за налагане на обезпечителни мерки, а няма как за толкова кратко време ревизиращите да определят предполагаемия размер на задълженията, както и дали има предпоставки за запори. "Липсва анализ и конкретни данни, въз основа на които да се обоснове извод, че размерът на предполагаемите задължения е 22 528 044 лева", пише съдията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Начо

Начо

16.10.2020 | 11:51

Купи си протестиращи, купи си президент, купи си и някоя друга партия и сега съдия. Е, г-н Президент успяхте, ще си върнете олигарса в България!!!

Отговори
5 9
Геро

Геро

16.10.2020 | 12:08

Жална ни мила родина, българите се продадоха по площадите. Няма как да се оправи България, това всеки олигарс може да си купи протестиращи, отровно трио, Христо Ивано - Маджо, Мая Манолов, президент и компания.

Отговори
5 10
Батко

Батко

16.10.2020 | 11:31

Очакваше се, все пак тия запори бяха за сплашване, не заради закона :D

Отговори
12 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?