Следвайте ни

Обрат: Гурбетчиите вече предпочитат Германия пред Турция

viber icon

Според официални данни на европейската статистическа служба Евростат към 2017 година в седем страни в света има над 50 000 български граждани. Най-много са в Турция, Германия, Испания, Великобритания, Гърция, САЩ и Италия. Англия обаче вече е особен случай заради Брекзит и е много вероятно потокът оттам насам да се увеличи. Правителството на Борис Джонсън дори има специална програма за изпращане на имигрантите по домовете им, като дава до 2000 паунда  и безплатен самолетен билет до родината.

Тенденциите сочат, че в последните години броят на българите в Турция намалява. За сметка на това обаче нараства потокът към Германия. Според Дойче Веле в страната на Ангела Меркел живеят над 200 хиляди българи. Много от тях работят или следват, но има и немалко български граждани, които живеят само от социални помощи.  "Усилията ни за интеграция на хората от България и Румъния се провалиха", оплакват се властите в Гелзенкирхен. В същото време е факт, че преселниците от България и Румъния често стават жертва на безскрупулни гешефтари, обобщава глобалната картина изданието. Нататък масово върви нискоквалифицирана работна ръка. На другия полюс е САЩ - там обикновено само много амбициозни и упорити българи сбъдват американската мечта. 

Важно е да се отбележи обаче, че данните са отпреди пандемията, и както обичат да казват анализаторите "вече нищо няма да е същото".

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?