Следвайте ни

Обичай на над 300 години: Колим петел за здраве на мъжката челяд

viber icon

Днес е Петльовден - празникът на мъжката рожба по нов стил. Това е български народен обичай на повече от 300 години, който и досега се чества, главно по селата. Петел се коли във всяка къща с мъжка челяд от петнадесет-шестнадесетгодишно момче, което трябва да отговаря на изискването за „полова чистота", т. е. момчето не трябва да е имало сексуална връзка. По време на обреда юношата се нарича "петелар". След като заколи птицата, той прави кръстен знак с нейната кръв по челата на всички момченца в къщата, за да бъдат здрави през цялата година.

Краката на птицата се хвърлят на покрива на къщата, а перата <210> се запазват. С тях бабите кадят болни или урочасани деца. Всяко домакинство приготвя гозба от заклания петел, който трябва да бъде сварен цял. Майките месят пресни пити и кравайчета, пържат тиганици и правят баница или зелник и раздават за здраве. 

Преданията разказват следната 300-годишна история: Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък - кръвния, взимането на малки момчета. Легендата разказва как смела голичанка (с. Голица, Варненско) скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде. През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Голица. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?