Следвайте ни

Обезщетяват до месец частните стопани с убити животни

viber icon

Регистрираните частни стопани, които отглеждат прасета, ще бъдат обезщетени до месец след унищожаването им. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.

Зам.-министър Иванов заяви, че първите получени от ЕС средства в размер на почти 3 млн. евро ще бъдат дадени за компенсация на първите индустриални ферми, които бяха унищожени заради вируса. България обаче ще поиска още средства от Брюксел. Той съобщи, че през октомври проверка на Европейската комисия ще пристигне в България, за да оцени изпълнението на мерките, предприети от българските власти.

Всеки, който има регистрирано стопанство, няма причина за притеснение. Ние ще му дадем обезщетение", каза зам.-министърът.

 
Иванов обаче посочи, че мнозина стопани не са регистрирали животните си поради незнание или пренебрегвайки законовите изисквания.

Обсъжда се финансово подпомагане на тези стопани, за да се подпомогне почистването на техните дворове. "Това, в което не успяхме, е редуцирането на популацията на диви животни, която, за голямо съжаление, е с доста плътна концентрация в районите с индустриални ферми. Не успяхме и със стопанствата в личните дворове, които също, на много места, са без никакви мерки за сигурност", завърши зам.-министърът на земеделието.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?