Следвайте ни

НЗОК: "Пирогов" ще възстанови неправомерно получени 1 млн. лв.

viber icon

Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов" ще трябва да възстанови на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ сумата от 1 млн. лв., която са получили неоснователно. Това съобщиха от здравната каса по повод на проверката в лечебното заведение в периода 28 май - 10 юли 2021 г. за изпълнение на договора за оказване на болнична медицинска помощ в съответствие с Националния рамков договор /НРД/ за медицински дейности за 2020-2022 г., предаде БТА.

На основание чл. 409 от НРД за МД 2020-2022 г. и чл.76а от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), лечебното заведение следва да възстанови на НЗОК неоснователно получената сума в размер на 1 068 005,40 лв., твърдят от касата и продължават:

На основание чл. 410 от НРД за МД 2020-2022 г. и чл.76б, ал.1 от ЗЗО, "Пирогов" следва да възстанови на НЗОК неоснователно получената сума в размер на 36 737,80 лв.

Проверката е установила следните нарушения: неспазен диагностично - лечебен алгоритъм; отчетена, но неизвършена дейност; заплащане от страна на задължително осигурени лица на медицинска дейност, която е била заплатена и от НЗОК; включени в "История на заболяването" на задължително осигурени лица медикаменти, които не са били отпуснати от аптеката на лечебното заведение; отчетена и заплатена дейност за конкретни задължително осигурени лица, които не са пролежавали в лечебното заведение за периода на хоспитализация, отразен в "Историята на заболяването".

Проверени са 802 броя съпътстваща пациента документация "История на заболяването" на задължително осигурени лица, хоспитализирани по: Клинична пътека (КП) номер 75.1 "Диагностика и лечение на декомпенсирани чернодробни заболявания (цироза) за лица над 18-годишна възраст"; Клинична пътека номер 87.1 "Диагностика и лечение на остра бъбречна недостатъчност при лица над 18 години"; Клинична пътека номер 192 "Оперативни интервенции при диабетно стъпало, без съдово реконструктивни операции" и Клинична пътека номер 104 "Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания - остро протичащи, с усложнения".

Резултатите от извършената проверка ще бъдат предоставени на компетентните органи за последващи действия, уточняват от касата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?