Следвайте ни

НС гласува искането за оставка на Цвета Караянчева

viber icon

Народното събрание ще обсъди искането на БСП и ДПС  за предсрочно освобождаване на председателя на парламента Цвета Караянчева. Двете партии събраха  общо 96 подписа за отстраняването й, съобщава БНР.

Според опозицията Караянчева не успява да доведе премиера Борисов на парламентарен контрол. Лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна няколко причини за искането -  непознаване на Конституцията, поставяне на законодателната власт в подчинени на волята на премиера, погазване на правилата за законодателния процес и незачитане принципа на прозрачност в работата на Народното събрание.

"Знаете ли откога премиерът Борисов не е идвал на парламентарен контрол? От една година. Няма го на промени в кабинета, няма го на приемане на бюджет. Въпреки многократните ни искания  да бъде извикан за изслушвания, госпожа Караянчева не може или не иска да осигури присъствието му."

Управляващите обвиниха опозицията, че е минала в нелегалност и реди кабинет в сянка. Даниела Дариткова -  председател на парламентарната група на ГЕРБ:

"Какъв авторитет искате да има това събрание след като в момента не участвате в заседанията на Председателския съвет, след като сутрин се криете по ъглите на Народното събрание, идвате тук да се регистрирате само да прочетете някоя декларация и да си осигурите надницата за деня."

ДПС напомниха, че още преди месец са започнали консултации с други парламентарни групи за оставката на Караянчева. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ:

"В мотивите са посочили конкретни нарушения на конституцията и законите на страната и конкретни факти за неизпълнение на задълженията й като председател на Народното събрание."

За  да бъде прието предложението, ще са необходими гласовете на 50 плюс един процента от присъстващите депутати. ГЕРБ и Обединените патриоти имат 116 депутати, БСП и ДПС - 97. От "Воля" запазиха мълчание. Независимите депутати в парламента са 15. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Партията

Партията

15.10.2020 | 09:34

ГЕРБ застава зад... всеки верен партиен функционер! Независимо дали е некадърен, крадлив или корумпиран...

Отговори
1 0
Коко

Коко

15.10.2020 | 08:51

Престанете вече с тези оставки, след 3-4 месеца идват избори и всеки, ще получи каквото е заслужил! Омръзна ми да гледам шепа платени протестиращи да висят по жълтите павета и да искат оставка и цяла България да им плаща охраната и чистенето на мизерията, която оставят зада себе си. Всеки там на паветата има личен интерес да е там, а не интереса да е национален. Вземете за пример Христо Иванов, който тръгна да си прави предизборна кампания от лятото и много хора му повярваха (включително и аз), но какво се оказа и доказа, та дори и в неговия канал сам се включи на живо, като му докладваха нарежданията на шефа му Маджо. Или да вземем Слави Трифонов, човека който в национален ефир заяви, че няма да участва в политиката, а сега какво, та това не е ли лъжа, още преди да е започнал политическата си кариера, чуваме лъжи. Достатъчно се чу и за Мая Манолова, всеки знае кой и плаща да говори глупости. Президента призова към насилие на 02.09.2020, ако протестите бяха истински, трябва да се преместят пред президенството и първо да се иска оставката на президента, защото той изправи българи срещу българи, като на война, с бомбичи, огън, течности. След 02.09.2020 се чувстваше горд и погази морала, защото започна да си търси оправдания, а не като мъж да поеме отговорност и да си подаде остаката.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?