Следвайте ни

Нямат пощада! Имотната мафия взе къща на Нешка Робева

viber icon

Тази история започва още през 80-те години на миналия век, разказва Нова телевизия. Тогава семейството на Лилия Воденичарска получава право на строеж върху държавна земя, намираща се в местността Драгакин камък в село Оселна, община Мездра.

Мястото е много красиво, намира се в Искърското дефиле, предлага уникални гледки.

По същото време започва и строежът на съседната къща, чиито собственици са Нешка Робева и съпругът й. „Всичките ми награди бяха вложени в къщата. Живели сме там по седмица-две, не сме били за постоянно”, разказа тя.

Преди 3 години в селото плъзва слух, че двете къщи са продадени. Никой в Оселна не поставя това под съмнение, защото през последните години нито Нешка Робева, нито съседката й Лили са идвали в селото. Истината обаче е друга.

Според потърпевшите става въпрос за добре подготвен сценарий, част от схема за придобиване на имоти. За случилото се разбират случайно.

„Мой колега отива в Мездра, помолих го да мине и да види къщата. Като се върна ми каза „Госпожо, много ще ви изненадам, но някой живее във вилата”. Показа ми и снимки”, каза Робева.

„На 17 юни 2017 г. Нешка Робева ми звънна по телефона и ми каза, че имотите са ни били прехвърлени на различни лица. Самият кмет на селото беше много изненадан”, заяви Лилия.

„Г-жа Робева ми звъня лятото преди 3-4 години и ме попита кой стопанисва имота и й казах, че се носи мълва, че са го продали”, каза кметът на Оселна Росен Николов.

В този момент и кметът, и хората в селото знаят,  че новият собственик е Цветан Кръстев - човекът, пуснал слуха за продажбата. Лили твърди, че никога не го е виждала. А Робева, че са се срещали веднъж преди много години.

След като двете жени разбират окончателно, че са изгубили имотите си, започват съдебен процес. Тогава научават какво точно се е случило, за да попаднат къщите им в чужди ръце.

През 2009 година бащата и лелята на Цветан опитват да си възстановят земя в село Оселна. По документи тя се намира в местността Ковачева падина. Въпреки това според Общинската служба по земеделие в Мездра семейството на Цветан успява да докаже, че земята им е именно тази, върху която са построени двете къщи. Въпреки че отново по документи, те се намират в местността Драгакин камък.

„Във всички карти съществува местността Ковачева падина, а Драгакин камък няма никъде. Последните карти, които съществуват в архива, са от 1999-2000 г. Ако имате къща на място, което след години трябва да се върне на друг човек, той по документи има само земя. А ако се докаже, че това е законната къща, трябва да се осигури достъп”, поясни Петьо Мазнев, началник на Общинска служба по земеделие в Мездра.

Освен че не осигуряват достъп на Нешка Робева и Лили, не уведомяват и никого, че земята вече е тяхна. А само няколко месеца по-късно решават да придобият и постройките. През 2010 г. бащата и лелята на Цветан -  Димитър и Мица Кръстеви се сдобиват с документ, с който констатират правото на собственост на недвижим имот. Правят го с вратичка в закона.

През 2010 година Димитър и Мица продават имотите и земята на Цветан срещу малко повече от 7 000 лева. 

„Идваха и искаха да платят данъците на вилите. Тогава се усъмних, че има измама, защото те са на Нешка, Аглика и Лили. И аз тогава ги питах къде е акта. Мъжът стана и си тръгна, не даде обяснение.  

През 2014 година собственикът отново се сменя. Цветан и съпругата му продават имотите на Мая Стойкова срещу близо 8 000 лева.

„Опитаха да ме сплашат, че тази жена е милионерка, че имала сериозни връзки в София”, разказа Нешка Робева.

От търговския регистър става ясно, че Цветан и Мая имат обща фирма. Основната й дейност е свързана с производство и търговия със селскостопанска продукция.  

През цялото това време нито Нешка Робева, нито Лилия разбират за промените в собствеността. Междувременно продължават и да плащат данъци за вече чуждите имоти.

Двете страни показват всички документи в съда, който трябва да реши чии са къщите. Книжата обаче са недостатъчни. И ако през 2010 година семейството на Цветан е използвало свидетели, за да докаже, че имотите са техни, то в съда от такива имат нужда и Робева, и Лили.   

След 3-годишна съдебна сага, преди няколко седмици, съдът излезе с решение, но само за имота на Робева, а Лилия още чака. Според решението имотът е на Нешка Робева и тя е измамена.

„Много ми е интересно този човек ще бъде ли съден? Той трябва да бъде вкаран в затвора. Ако човек открадне хляб ще го вкарат, но ако вземеш имот ще те направят герой, така ли?”, пита тя.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Безимотен мафиот

Безимотен мафиот

27.10.2020 | 04:16

Що за ид*иот (или трикат) би хвърлил луди пари за строеж на къща върху имот с отстъпено право на строеж? Умните хора първо получават собственост върху парцела, а пасле строят. Тарикатите ползват връзчици за да получат отстъпено право на строеж (най-често върху държавни или общински имоти, т.е. ничии) за да не се набутват да ги купуват, застрояват ги, и във времето пак с връзчици гледат да ги вземат ако не на безценица, то на цени доста по-ниски от пазарните. Но понякога стават такива грешки, щото се появявят някои още по-тарикати.

Отговори
0 1
Стоян Иванов Василев е

Стоян Иванов Василев е

26.10.2020 | 06:11

Хиляди измамници по министерства, общ ини, Рпу, адвокатски и нотариални кантор и. Без законие Навсякъде.

Отговори
7 1
Николай Колев

Николай Колев

25.10.2020 | 23:49

Няма да ги съдят защото това вероятно е гражданско дело.За да ги съдят трябва да платиш за ново.Ядохме го и ние по този параграф

Отговори
5 1
Лиляна

Лиляна

25.10.2020 | 22:30

Че то погледнато такас вратичката в закона , аз трябва да съм съм собсвеник на ВУЗ в Стара Загора защото земята на, която е построена сградата си е моя по документи още от дядо ми като я купил през 1930 година.

Отговори
15 2
Оле

Оле

26.10.2020 | 11:16

Вероятно измамниците са си извадили т.нар. констативен нотариален акт. Водиш двама свидетели в съда, с които доказваш, че 10 години владееш имота без възражения от собственика и готово, става твой.

Отговори
2 0
123

123

28.10.2020 | 12:32

Но трябва да искат и оригинала на нотариалния акт на имота и да се проучи да ли няма наследници.

Отговори
0 0
мхм

мхм

25.10.2020 | 20:29

Баба Нешка е стара комунистка, има още къщя из БГ, не я мислете....!!!!!

Отговори
18 9
хмх

хмх

25.10.2020 | 21:23

Правилно, на теб какво да ти вземат, някой стар седесар изпил всичко!

Отговори
10 8
Нали

Нали

25.10.2020 | 20:13

Нешке, така става като се съюзиш с мафията на Радев!

Отговори
14 16
Наташа сотирова

Наташа сотирова

25.10.2020 | 19:56

В София има много такива взети от имотната мафия! Хората не са ги виждали дори и знаят само името на им! Ало полицията в районните управление.общинште и Агенцията за вписванията и прокарана.ата тек пред об очите на правителството!!

Отговори
11 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?