Следвайте ни

Няма готовност за ПОС терминал в патрулките

Плащането на глоби на пътя вероятно ще се отложи с година и половина. Предложението във всяка патрулка да има ПОС терминал беше гласувано на първо четене в парламента с идеята, че по този начин ще се повиши събираемостта на глобите. На днешното заседание на транспортната комисия в парламента стана ясно, че от МВР трудно ще могат да изпълнят подобно изискване, пише dunamost.com.

От МВР заявиха, че на този етап все още не са готови да въведат ПОС терминали в патрулките. Това може да се случи най-рано през лятото на 2020 г. Причината - липсват пари за закупуване на устройствата.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: Нямаме предвидени такива средства в бюджета в крайна сметка има нужда и от обучение за пътните полицаи как да работят с тези ПОС терминали.

Дебати в комисията предизвика и предложението мобилни екипи на АПИ да могат да спират и проверяват шофьори за неплатена пътна такса, след като догодина бъде въведена ТОЛ системата и електронната винетка.

Георги Свиленски, зам.-председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения: Не си представям тези шофьори, които на пътя ще ги посрещат поне дотук четири контролни органа с различни автомобили, различни униформи, с различни стоп палки, с различни изисквания.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: Смятам, че има достатъчно време да бъдат обучени. Стартирал е процесът доколкото имам информация. БНТ: И техни коли с буркани ще се движат? Ами те няма да бъдат толкова много тези автомобили.

От МВР заявиха, че пътните полицаи също биха могли да извършват тази дейност, но това ще струва по-скъпо на данъкоплатците.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?