1939
Следвайте ни

Новото предложение на Румен Радев: Кабинетът "Янев" на бис, но с малък ремонт

Възпитаник на Харвард и кадър на Борисов в следващото служебно правителство

viber icon

Новото служебно правителство, което президентът Румен Радев ще предложи днес, ще бъде почти в същия състав като досегашното. Сигурни са три рокади, като напускането на Кирил Петков и Асен Василев заради новата им партия беше предизвестено отдавна. Другата гарантирана смяна е на транспортния министър Георги Тодоров, който успя да забърка няколко скандала в ресора. 

Румен Радев обяви, че вече е готов със състава на правителството при откриването на учебната година в пазарджишкото ОУ "Христо Смирненски". Държавният глава обаче отказа да назове имена, настоявайки да ги обяви тази сутрин.  "Оценката за участниците в разигралите се събития на територията на Народното събрание ще бъде дадена от българския избирател на изборите. Трябва да се мисли първо за България, а това невинаги беше на преден план", добави още Радев.

Премиерът Стефан Янев обаче откровено призна, че очаква да остане на поста, докато присъстваше на тържеството в ОУ "Неофит Рилски" в Габрово.

 "Винаги трябва да очаквате промени", отговори Янев на въпрос дали ще има нови имена в служебното правителство.

И след напускането на Петков и Василев в кабинета пак ще има възпитаник на Харвард

Това ще бъде Валери Белчев, който се спряга за нов финансов министър. Той притежава магистърска степен по публична администрация (MPA) от Harvard University, има и диплома по финансови и банкови техники от Университета Париж-2 Пантеон-Асас, както и магистърска степен по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. В началото на кариерата си е работил във водещи търговски банки, включително "Ейч Ес Би Си", "Креди Агрикол Индосюез", "Фортис Банк" и "Сосиете Женерал". През 2014 г. се присъединява към Българската банка за развитие, където оглавява отдел "Бизнес развитие".

От създаването на държавното дружество "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД през октомври 2015 г. Белчев е назначен за изпълнителен директор и председател на Управителния съвет. Той се задържа на поста до 2017 г., а две години по-късно напуска Фонда на фондовете.

Новият министър на икономиката ще е Даниела Везиева, която бе заместник-министър в същото ведомство

във втория кабинет на Борисов. Тогава начело на МИ беше Божидар Лукарски, станал известен като Божо Манчестъра заради фенските си увлечения. Везиева беше назначена на поста от квотата на партията на Меглена Кунева - "Движение България на гражданите". Тя е магистър по икономика от Стопанската академия в Свищов и преди да стане заместник-министър, ръководеше отдел "Административно-правно, финансово-стопанско и информационно обслужване" в Регионалния инспекторат по образованието в Русе. 

Транспортният министър Георги Тодоров ще сдаде поста на Христо Алексиев, който е председател на Управителния съвет на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Алексиев беше служебен министър на транспорта в първия кабинет на Румен Радев, начело с Огнян Герджиков. Той попадна и в проектокабинета на Слави Трифонов, начело с Николай Василев, който шоуменът обяви веднага след спечелването на изборите на 11 юли.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

MASTER BUNNY

MASTER BUNNY

16.09.2021 | 07:57

ЖИВОТ НИ Г А Д Н И, ИСКАМ ГЛАВИТЕ НА: БОРИСОВ, КИРИЛОВ, ПЪРВАНОВ, АХЛАДОВА, ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ, ЯНАКИ СТОИЛОВ, ЛЮБЕН ГОЦЕВ, ДАНИ КАНАЗИРЕВА И КОЖАТА НА ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ!

Отговори
0 0
Браво г-н Президент

Браво г-н Президент

16.09.2021 | 07:53

Само, ако може, сменете здравния министър, че с ваксинационните си забежки е опротивял на 90% от населението.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?