Следвайте ни

Новото правителство връща Пловдив във властта, Янаки Стоилов е изненадата

За първи път след Жан Виденов местен кадър става премиер

viber icon

Пловдив със сигурност ще има силно присъствие в служебния кабинет, който президентът Румен Радев ще обяви днес. Очаква се негов премиер да бъде роденият в Поповица 61-годишен генерал Стефан Янев. Той е завършил Техникума по електротехника под тепетата, преди да започне армейското си образование. За последно пловдивски кадър стана министър-председател през 1995 г., когато Жан Виденов оглави правителството на БСП.

За новия кабинет се спрягат имената на още двама пловдивчани. За сигурен земеделски министър се сочи проф. Христо Бозуков, който работи в Института по тютюна.  "Няма по-правилен човек от него за този пост", коментира вчера пред "Марица" бившият ректор на Аграрния университет проф. д-р Димитър Греков. Янев и Бозуков вече имат опит като участници в предишния служебен кабинет с премиер Огнян Герджиков, сформиран отново от Радев през януари 2017 г.

Съвсем ново име е третият пловдивчанин, спряган за министър

40-годишният Кирил Петков е възпитаник на Харвард, но се връща да прави бизнес у нас. Пробива с производство на пробиотици, като сред феновете на неговите продукти е самата Опра Уинфри.

Очаква се той да оглави икономиката или евентуално ново министерство на иновациите, които са стратегически в многомилиардния план за възстановяване от Ковид кризата. 

За много кратко време, но с огромни очаквания

Така президентът Румен Радев определи мисията на второто си служебно правителство, което се очаква да бъде представено в 13,30 часа. Неговата основна задача е да подготви изборите на 11 юли и да поддържа в кондиция основните процеси на държавата. Ако прогнозите се сбъднат, ще имаме кабинет с министри, повечето от които не са обвързани с партии, но в голямата си част силно ненавиждат ГЕРБ.

Изненадата в селекцията на президента е правосъдният министър Янаки Стоилов, който ще бъде единственият представител на БСП. 


Изпълнителното бюро на левицата е дало съгласието си 62-годишният юрист и няколко мандата депутат да поеме поста в последния момент,  а днес на подпис одобрение трябва да дадат и членовете на Националния съвет на партията. До последно като вариант за този пост се спрягаше съветничката на президента Иванка Иванова, която отговаря за правните въпроси на "Дондуков" 2. 

Пак в последния момент е отказал предложението за силов вицепремиер и военен министър Николай Цонев, прочул се с показния му арест, когато МВР шеф беше Цветан Цветанов. В крайна сметка перничанинът, който е офицер от кариерата и заемал куп постове при военните, беше оправдан по всички дела. Дори успя да осъди България в Страсбург.  

На пожар за военен министър е уговорен доскорошният представител на България в ООН Георги Панайотов.


Той е бил началник на отдела за НАТО в МВнР, а през 2010 г. е изпратен за зам.-шеф на посолството ни във Вашингтон. Поема поста в ООН през 2016 г, сменяйки Стефан Тафров. Панайтов е роден през 1968 г. Завършил е „Международни отношения“ в МГИМО, Москва през 1994 г. Владее английски, немски, руски и албански. 

Опонент на ГЕРБ и яростен критик на главния прокурор Иван Гешев е соченият за вътрешен министър Бойко Рашков

бивш шеф на следствието, член на съвета към президента. Юристът от благоевградското село Огняново в момента е преподавател. Има огромен опит като депутат от БСП, шеф в специалните службите, съдебната власт и т.н.

Министър на културата се е съгласил да стане проф. Велислав Минеков

прочутият скулптор, който предвождаше протестите срещу Бойко Борисов. Чешитът обаче напусна „Отровното трио“,  тъй като отказа да е в една коалиция за изборите с Мая Манолова. 

Здравен министър почти сигурно ще е проф. Крум Кацаров, един от най-добрите ни гастроентерелози, шеф на катедра във ВМА


Проф. Кацаров има специалности по вътрешни болести, по военнополева терапия и по гастроентерология. Преминал е през редица специализации в чужбина – Холандия, Германия, Франция, САЩ,  Япония.  Проф. Кацаров е доайен в терапевтично-диагностичните ендоскопски процедури на заболяванията на гастроинтестиналния тракт и хепатобилиарната система. Носител е на редица награди, а през 2014 г. е обявен за „Лекар на годината” от Български лекарски съюз.

До последно за фаворит за поста се смяташе Дечо Дечев, бивш шеф на Здравната каса и директор на болница „Иван Рилски“. Също е известен с безкрайните си конфликти с министрите в правителствата на ГЕРБ, особено с д-р Петър Москов.

В последния момент е склонил да стане външен министър посланикът ни в Дания Светлан Стоев


Дипломатът от кариерата трябва да се завърне в България, за да заеме поста, за който се спрягаше Даниела Бобева, бивш министър на търговията в кабинета на Стефан Софиянски и вице на Пламен Орешарски. 

Стоев е роден на 30.08.1960 г. в  София. Завършил е УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има магистърска степен. Допълнително е завършил МИО в Дипломатическата академия в Москва (1990-1992 г.) и „Европейски институции и политики” в Дипломатическата академия „Густав Щреземан” в Бон (1998 г.). 

Като финансов министър е сочен възпитаникът на Харвард Асен Василев

Хасковлията беше икономически в служебния кабинет на Марин Райков и се смяташе, че може да заема същата длъжност сега, но ще смени ресора.

Социален министър ще бъде Гълъб Донев, заемал същия пост в предния служебен кабинет

И той е от секретарите на Румен Радев, изключително опитен в социалната сфера. Също като Радев и Донев е завършил в Долна Митрополия, но граждански профил.

За транспортен министър са обсъждани Петър Киров и Георги Тодоров, но до последно не е ясно кой ще влезе на "Дондуков"1

И двамата са били заместник-министри в кабинета на Орешарски. Киров е известен и като син на бившия шеф на ИА "Автомобилна администрация" Володя Киров и племенник на бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров.

Проф. Николай Денков от Софийския университет е новият министър на образованието

след отказа на известния преподавател по физика Теодосий Теодосиев. Денков в момента оглавява Етичната комисия към просветното ведомство.

Доц. Стела Балтова ще поеме министерството на туризма

след като ресторантьорите заплашиха с протести, ако постът бъде поверен на председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Георги Щерев.

Смяната на караула в спортното министерство вероятно ще бъде направена от непримирими врагове.

Шефът на българския и европейския петобой Андрей Кузманов, което ще поеме поста, не се обича въобще със сегашния министър Красен Кралев

Последният дори не присъства на откриването и закриването на двете световни купи в София през април.

Кузманов е родом от Пазарджик, сам успешен състезател в този изключително труден спорт, има сериозен бизнес. Смята се за предложение на Весела Лечева, която отказа поканата на Радев, въпреки че е изключително близка с президента.

Заради получените много откази на поканени за министри съставът на служебния кабинет е определен буквално в последния момент. Затова и от "Дондуков" 2 до късно вчера не бяха наясно кога ще бъде представено служебното правителство. Това ще стане следобед в 13,30 часа, когато се очаква да е приключил форумът на ГЕРБ, в който участват повечето настоящи министри начело с премиера в оставка Бойко Борисов. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Krypto

Krypto

11.05.2021 | 19:39

Търсите нови възможности за финансова независимост, стабилност и просперитет? Попаднахте на точното място! Само тук и сега ще узнаете как да спечелите страхотни допълнителни доходи с работа от вкъщи или което и да е място по света и у нас! Работете колкото си пожелаете и когато си искате! Необходимо Ви е малко свободно време, лаптоп, компютър, таблет или смартфон, връзка с интернет и започвате. Печелете гарантирано и си харчете парите със здраве! Как ще се случи това, вижте тук : WWW.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Надомна работа, допълнителни доходи, работа от вкъщи, работа по интернет, онлайн бизнес

Отговори
1 0
Правешки селяндурин!

Правешки селяндурин!

11.05.2021 | 10:58

Бай Аамет Доан от Банкя - Пловдив цъфна и върза при него!

Отговори
1 1
Иванка

Иванка

11.05.2021 | 10:04

Е и?! Чобанов (финансов министър), като беше от Пловдив цъфнахме та вързахме!

Отговори
5 1
Бъбу

Бъбу

11.05.2021 | 09:33

Леле, каква радост за "марицата", всички от наше село. От писаната само разбрах, че се избират такива които са яростни противници и силно мразели герб, сериозно ли, това ли е критерия, Е, те вече едни се опитаха да ръководят държавата на база тази омраза, но нещо се по отказаха когато нещата станаха сериозни и трябваше да се състави правителство. Какво задъхано вълнение забележете, като че ли се назначава правителство за 4 - 5 години, не за 3 месеца, като че ли забравихме какво остави предишното служебно правителство, такова наследство, че сега даже и ЕС го разследва за корупция. Този толкова пловдивски ген. Янев, някой по интересува ли се е какво е свършил като министър в предходното служебно. За договора с грипените ясно, но има и други странни договори, като например гражданските договори които ген. Янев е сключил с безбройните си съветници, и забележете, правителството "работи" до началото на мес. май 2017г, а договорите и заплащането до края на 2017г. Така че, по полека Марица, по спокойно, ще си замине и това служебно правителство и дано да е с по малко порази на изстрадалата ни държавица.

Отговори
11 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?