Следвайте ни

Ново разследване за пране на пари! Спряха голяма сделка на Арабаджиеви

viber icon

Специализираната прокуратура е започнала ново разследване за пране на пари и съмнителни сделки около бизнеса на Ветко и Маринела Арабаджиеви в края на 2020 г, съобщава 24 часа.

По сигнал на финансовото разузнаване на ДАНС е запориран един от хотелските комплекси на фамилията, който е трябвало да бъде апортиран в ново дружество.

Разследват се и сделки с основание предварителен договор за продажба на наследство, който е бил обявен за нищожен от Софийския градски съд, но е използван за плащания към трети лица.

Трите сюжетни линии са описани в определение на Апелативния специализиран наказателен съд с дата 22 декември. От него става ясно, че управителят на “Захарен комбинат Пловдив” АД Петьо Стойков обжалва запор на 19 апартамента и ресторант, чиято възбрана съдът е допуснал по искане на Специализираната прокуратура. Имотите са в курортния комплекс “Хасиенда бийч” до Созопол, чието строителство започва през 2008 г. и приключва през 2019 г. Курортът е в активите на “Захарен комбинат Пловдив” АД. Последното дружество е собственост на офшорката “Лавана”, контролирана от Арабаджиеви.

“Хасиенда бийч” е с разрешение за ползване от лятото на 2019 г., когато много от имотите на Арабаджиеви вече бяха запорирани по първото разследване срещу тях. 

СНИМКА:
ВИКТОРИЯ ГРУП
СНИМКА: ВИКТОРИЯ ГРУП
 
“Хасиенда бийч” е с разрешение за ползване от лятото на 2019 г., когато много от имотите на Арабаджиеви вече бяха запорирани по първото разследване срещу тях.
 
В края на миналата година е направен опит апартаментите и ресторантът да бъдат апортирани като непарична вноска в капитала на ново дружество.

Сделката е трябвало да се изповяда пред нотариус през ноември.

Операцията по апорта на имотите в ново дружество обаче е прехваната от ДАНС. След това е уведомена Специализираната прокуратура, че има съмнение за пране на пари. И апортът пропада, като е наложена и възбрана върху апартаментите и ресторанта, собственост на “Захарен комбинат Пловдив” АД.

За да уважи искането на държавното обвинение, съдът цитира и започналото ново разследване от 2020 г., според което “Захарен комбинат Пловдив” АД е част от дружества от типа “липсващи търговци” и “брокери”, чрез които организирана престъпна група върши данъчни престъпления. Пише също, че има съмнения за произхода на средствата, с които са изградени имотите в “Хасиенда бийч”.

Затова е наложена и възбраната за сделки с тях по Закона за мерките срещу изпиране на пари, която “Захарен комбинат Пловдив” обжалва. 

Това обаче не е единствената сделка, която се разследва по новото досъдебно производство от 2020 г. Проверяват се и десетки други, по които има движение на големи суми между свързани лица - подсъдимите по първото дело Петьо Стойков, Маринела Арабаджиева и Ветко Арабаджиев чрез фирмите “Захарен комбинат Пловдив” АД, офшорката “Лавана”, “Алис Инвест груп” ООД, “Красива Марица” АД и “М. А.” ЕООД със собственик и управител Маринела Арабаджиева.

Точно договор на “М. А.” ЕООД от 2018 г. е в основата на опита да се прехвърли “Хасиенда бийч” на ново дружество, става ясно от съдебния акт.

Още по темата четете тук.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

jjj

jjj

04.01.2021 | 12:43

А пък вие си ги пускайте!! Те "отвътре" си въртят далаверите и с поставени лица си продават хотелите - пълна конфискация на цялото имущество в полза на държавата!! Това е, а не прокурорите и съдиите да протакат, за да видят колко ще им "бутнат" за да ги пуснат на свобода!! Е - пуснаха ги!!

Отговори
10 1
Истина

Истина

04.01.2021 | 12:36

Прокуратурата ако се разрови още по надълбоко в тази гну.сна фамилия Арабаджиеви ще затъне в още по големи лай.на . Всичко около тази фамилия е престъпление - всичко . Офшорки през Кипър пране на пари данъчни престъпления в огромни мащаби продадоха Виктория Палас.на другите закоравели престъпници Маргините , през захарна фабрика в Пловдив да не говорим големият им син какви данъчни престъпления върши през десетки лица поставени да контролират ресторантьорския му “ бизнес” в Пловдив който се прикрива от общината и местните престъпници - от съда прокуратурата и местните НАП НОИ и всички др. Институции . Просто държавата не иска да работи поради огромни рекети и рушвети които получава от такива престъпни фамилии . Някой тъ-панар казва — МИ КАТО ИМАШ ИНФО ПУСНИ СИГНАЛ КВО СЕ ПЕНИШ . Къв сигнал да пуснеш бе ма-гаре ?? Като на този който трябва да пуснеш и да ги разследва снощи е ял и пил с тях цяла вечер . Да не говорим и за офшорките на другия перач на пари от Медлайн - голденбурга Енчев .. всичко в Пловдив е пълен ЛЕШ - навързани са Организираната престъпност с властите . Дори в Колумбия през 90те е нямало такъв КОРУПЦИЯ а от ЕС всичко се знае ни се правят на ударени и улави щото имат по важни неща са правят- да развращават и унищожават жялата раса морала културата да вкарват мернилки от Африка и да мерят крувината на краставиците докато измислят 18464 пол

Отговори
16 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?