Следвайте ни

Ново правило: Вижте кое е сирене, кое менте

viber icon

Ново правило за сиренето! Ако продуктът съдържа повече от 60% вода, той не може да се нарича сирене и мястото му е при храните имитации, гласи проект на наредба, публикуват за сайта на агроведомството за обществено обсъждане. Ако в изделието има повече от 20% сухо мляко, това също го праща на един рафт със стоките ментета, пише още в документа, уточнява "Сега".

За отбелязване е, че в мотивите си министерството на Десислава Танева се опира до голяма степен на работата на Асоциация "Активни потребители". Това е малка неправителствена организация, която от години алармира, че на пазара е пълно с най-различни фалшификации на сирене - продукти, в които прясното сурово мляко е подменено със сухо, маслеността идва от растително (палмово) масло, а водното съдържание достига 60 и дори 70%.

И тези 60% съдържание на вода са компромис - в някогашния държавен стандарт (БДС) за краве саламурено сирене летвата бе поставена на 54 на сто.

Въпросните изделия със странен състав ще могат да се продават в магазините, само на специално отделените и обозначени стелажи, където се предлагат и други храни имитации, посочват от агроминистерството. Стоката трябва да е опакована от производителя, а на етикета не може да пише "сирене"€

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?