Следвайте ни

Новите социални пенсии дават 2.5 филийки на ден

viber icon

 

От 1 юли се увеличава песнсията за старост с почти 6%. С решението на кабинета се повишават и почти всички пенсии, които не са свързани с трудова дейност. Увеличават се добавките за чужда помощ и ветераните от войните.

Дори с това увеличение обаче пенсионерите си остават под прага на бедността, заяви икономистът Мика Зайкова пред БНТ.

Тя обясни, че ако се отчете инфлацията, реалното увеличение на социалната пенсия е 2,13 стотинки. Средната пенсия ще се увеличи с около 6 лв., а това е нищо, допълни Зайкова.

Какво може да се купи със 132 лв. при положение, че се очаква се токът да се повиши с 3.5%, както и водата и отоплението, пита тя.

53% от хората в България според ЕК не се отопляват, защото нямат пари за отопление.

„Колко този човек може да отдели за храна - да си купи 10 хляба, 10 кофички кисело мляко, кутийка маргарин и евентуално лютеница. Ако говорим за месо - това ще бъде голям празник да си купи наденичка или нещо такова. Смятах, че човек трябва да яде по 2 филийки и половина на ден. Което е такава мизерия, толкова обидно", заяви Зайкова.

Стоян Панчев, икономист, допълни, че това е вследствие на състоянието на пенсионната система. Тя е в постоянен дефицит. Около 4 млрд. от разходите за пенсии се доставят от други приходи на хазната.

"Ние сме в ситуация, в която на практика ще продължи да бъде така. Няма кой да плаща за пенсионната система, а тези 6% няма да стигнат за нищо", каза Панчев.

Източник; Dnes.bg 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?