46
Следвайте ни

Новите депутати с по-високи заплати, ето колко пари ще получават

viber icon

Новите депутати ще получават с 220 лева по-високи базисни заплати от предшествениците си в 46-тото Народно събрание. Възнагражденията на висшите държавници зависят от доходите в обществения сектор, измерени от Националната статистика и се променят всяко тримесечиe или 4 пъти в годината.

Депутатът получава утроената заплата в обществения сектор за последния месец на тримесечието.

Заплатите на премиера и на председателя на Народното събрание са еднакви. Те взимат депутатска заплата плюс още 55%. Президентът се подписва върху две депутатски заплати.

Основната депутатска заплата през следващите 3 месеца ще е почти 5000 лева, което не включва допълнителни проценти за участия в комисии, предава bTV.

Председателят на Народното събрание и премиерът ще получават основно възнаграждение над 7650 лева, с 340 лева повече, и това е без класове за прослужено време.Президентската заплата гони 9900 лв. отново без проценти за стаж. Увеличението е над 440 лева. В същото време все още не е ясно, ще има ли увеличение за минималните заплати догодина.

Преди 5 години депутатите се подписват за основна заплата около 3000 лева. Последните, които излязоха Народното събрание, взимаха 4700, а новите ще са с почти 5000 лева заплата първите 3 месеца.Свиване на депутатските пари обсъждаха и в последното Народно събрание, но без резултат.„В почти всички държави се движи в тази среда - три заплати в обществения сектор, включително 4-5 ги има“, каза Ива Митева.

Само в извънредното положение висшите държавници не взеха заплатите си - те отидоха за справяне с COVID кризата, но пак имаше спор. От спестените пари от депутати и министри за два месеца здравното министерство получи над 2 милиона и 700 хиляди лева.

Хора на минимална заплата пресмятат, че за да живеят нормално, трябва да взимат поне 1500 лева вместо 650. Синдикатите искат минимум от над 760 лева. Работодателите са против, а от финансовото министерство обявиха, че увеличение ще има, но се търси консенсус.„Ако направим така, че да минем критичния праг и фалираме фирмите, хората ще останат пак без работа или ще минат в сивия сектор“, заяви служебният министър на финансите Валери Белчев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Гено

Гено

18.11.2021 | 22:12

Дано поне работят полза Роду!

Отговори
2 0
МОЖЕ БИ

МОЖЕ БИ

19.11.2021 | 00:11

АМА НА ДАЛИ

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?