1939
Следвайте ни

Нови ограничения в училищата заради COVID, ето кои засягат

viber icon

Ще бъде издадена заповед по препоръките на МОН за задължително носене на маски в клас от учителите и учениците след начален етап на образование. Тази мярка ще бъде наложена в цяла България, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти, пише Nova.bg.

"Указанията на МОН в момента имат пожелателен характер. Оставено е на директорите да преценяват кое до каква степен ще се изпълнява. Време е тези мерки да станат задължителни. Говоря за носенето на маски от деца над начален курс и всички учители", уточни Кунчев.

По думите му  ротационният принцип на обучение е важен, но въпреки това вирусът продължава да циркулира. Важно е да няма смесване на деца от различни паралелки.

Кунчев бе категоричен, че сме в разгара на четвъртата COVID вълна. „Относно заболеваемостта, нещата будят безпокойство. На практика между отделните седмици новите случаи се увеличават с 13-14%. Не е огромен ръст, но е значителен. Няма смисъл да се правят прогнози до каква заболеваемост ще стигнем, но само искам да ви кажа, че в Сърбия тя е 1370 на 100 000. Ние сме с 340 до 360 болни на 100 000. Ако гледаме какво се случва при съседите, може да очакваме значително повече болни в следващите седмици и у нас”, каза държавният здравен инспектор. 

„Ако говорим за по-дълга перспектива, за да не се повтарят тези вълни, трябва ваксинация. Това е начинът да се отървем от заболяването. Когато имаш оръжие да се противопоставиш на нещо, но не го правиш, проблемът си е твой”, каза още доц. Ангел Кунчев.

Днес експерти са обсъждали и дали да бъдат затегнати мерките в определени области.

„Близо 2 часа обсъждахме с Експертния съвет по епидемиология и общото мнение е, че по-важно е да се спазват мерките, защото дори сега разпоредените са в голяма степен достатъчни, ако се спазват. Даваме си сметка, че след 2 години мерки всички са безкрайно уморени", заяви главният държавен здравен инспектор.

Според Кунчев COVID сертификатът трябва да осигурява на имунизирания човек свободата да води живота, който е имал преди пандемията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Коалиция АНТИКУКУ

Коалиция АНТИКУКУ

07.10.2021 | 19:51

Кунчев е тер. орист в бяло, прокурор трябва тук. Няма никакво медицинско основание за такава заповед. Това само ще вреди. Или това е целта. А КУКУ да хваща гората и да си слага въжето.

Отговори
8 1
абе педдал

абе педдал

08.10.2021 | 06:55

долен мършав аре дано пукнеш от китайския вирус по бързо ти и родата ти изчадие мръсно

Отговори
1 5
Даскал Ботьо

Даскал Ботьо

07.10.2021 | 19:44

При заболели от Ковид, доказани с тест, от РЗИ отказват да карантинирани контактните им съученици. Явно нарежданията от високо са, да се задържат бройките със заразени и карантинирани. За да покажат, че са по добри, и по добре управляват здравната криза.

Отговори
4 5
КУКУ

КУКУ

07.10.2021 | 19:51

Даскале, от бая време насам контактни от училище, университет, месторабота НЕ СЕ карантинират. Така беше в началото на "сезонното грипче ". Явно ти е убягнал тоя факт в стремежа да търсиш политическа линия. Между другото сегашното правителство скоро ще бъде в много трудната ситуация да налага локдаун малко преди изборите. Няма да искат до последно, но ще се наложи, защото кадрите от препълнените болници ще натежат. Няма как да е друго, при 19-те процента.

Отговори
0 8
Алоуууу Изкукалия

Алоуууу Изкукалия

07.10.2021 | 19:39

ИЗКУКАЛИЯ КОВИДИДИОТ още ли си тук бе чифутско дистибуторско изпражнение От сабахлянта до късна доба да рекламираш чифутското ГМО Кога работиш ве говедо чифутско Със какво се препитаваш дюбел чифутски рентиерски Това са цели две години в който клечиш в сайта и ръсиш чифутските си димбилски изпражнения Трепането ти отдавна ти е минало

Отговори
7 1
тролошо

тролошо

08.10.2021 | 06:56

трошило лъжлив трол си ти Уди се прегледай в психото

Отговори
0 3
Автото

Автото

07.10.2021 | 19:28

Синът ми учи в техникум и мерките от самото начало там са пълна смешка, дори учителите не ги спазват, не знам за какво се занимават с налагане на мерки които не се спазват. Или истински мерки и контрол да се спазват или никакви. Всичко друго е алабала

Отговори
1 7
Граматиков

Граматиков

07.10.2021 | 19:01

Какво значение има бъдещето на децата, пред Ковид грантовете от фармациите. Нищо че децата, починали при катастрофи да 10 пъти повече от тези от ковид.

Отговори
12 3
КУКУ

КУКУ

07.10.2021 | 19:16

Колко мал*умен трябва да си да мислиш, че ограниченията в училищата (които масово НЕ СЕ СПАЗВАТ и са само на книга) целят да предпазят децата? Колко трябва да си мало*умен? Училищата и детските градини ВИНАГИ са играели голяма роля при вирусни епидемии. Идеята е чрез мерките да намалят разпространението, което НЯМА да се случи защото мерките са фиктивни и МАСОВО не се спазват. Единствената работеща мярка в ориенталска държава пълна с безхаберни бай Ганьовци, които не спазват нищо е пълният локдаун и нищо друго. Надявам се да не го налагат докато болниците не бъдат брутално препълнени и цялото общество да види до какво водят 19-те процента ваксинирани.

Отговори
3 9
До КУКУ

До КУКУ

08.10.2021 | 08:35

Оффф, добре че си ти уникално умния… Чак си за съжаление, че ти се налага да живееш сред толкова елементарни хора като нас!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?