Следвайте ни

НОВА ЗАПОВЕД: Колко души могат да ползват един чадър на морето

viber icon

Един чадър през летния туристически сезон ще се ползва от до двама души или от броя на членовете на едно семейство. При платените зони на всеки 20 кв. м се допуска поставяне на един чадър, т.е. през минимум 8 м.

Това гласи заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. С нея се въвеждат единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в туристическите обекти по повод предстоящия летен сезон 2021 г. Целта е всички туристически места да въведат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация.

Мерките за летния туристически сезон 2021 са съобразени с противоепидемичните мерки, в т.ч. и временните противоепидемични мерки, по заповедите на министъра на здравеопазването и са задължителни за прилагане от всички лица извършващи дейност в туристическите обекти, които са обекти с обществено предназначение по смисъла на Закона за здравето, търговски обекти или други обекти.

През летния туристически сезон 2021 се спазват и Указания за функциониране на местата за настаняване (МН) и заведенията за хранене и развлечения (ЗХР), прилежащи към тях или самостоятелни в условията на COVID-19, на Министерство на туризма, които са съобразени с указанията и препоръките на Световната здравна организация (СЗО), Европейския център за превенция и контрол на заразите и Съобщение на Комисията COVID-19.

Мерките е задължително да се спазват при провеждането на всички видове туризъм: морски, планински, културен, здравен (балнео, СПА, уелнес, медицински), селски, винен, еко, конгресен, детски и младежки, приключенски, спортен, ловен, голф и друг туризъм.

Пакетът е съгласуван с Министерството на здравеопазването и е публикуван на сайта на Министерството на туризма. При необходимост мерките ще бъдат променяни или допълвани в зависимост от епидемичната обстановка.

Мерките обхващат дейността на местата за настаняване и в заведенията за хранене и развлечения, прилежащи към тях или самостоятелни, както и процедурите в случай на съмнение за коронавирусна инфекция при гост в място за настаняване и редът за трансфер на туристи и при организирани туристически пакети с автобусен превоз.

Правилата регулират и ползването на охраняеми морски плажове, където трябва да бъде спазвана физическа дистанция от поне 1,5 м между отделните плажуващи. В свободните плажни зони на всеки 20 кв. м се допуска разполагането на 2 лица или до броя на членовете на едно семейство.

Изготвените от нас правила влизат от 1 май, като дотогава туристическият бизнес трябва да въведе всички тези новости, заяви вицепремиерът Марияна Николова. Съвместно с Министерството на здравеопазването сме подали и планираме приоритетно ваксиниране на всички заети в сектора, допълни тя. По думите ѝ към момента от приблизително 150 хил. работещи в сектор туризъм – 82 хил. са заявили, че желаят да бъдат ваксинирани.

Пълния пакет от мерки може да намерите ТУК

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Он шъ ми каже Еврейското говедо

Он шъ ми каже Еврейското говедо

15.03.2021 | 20:10

Колкото си искат Пример Четворка карти Писар Кибици много Обслужващ персионал студена бира и мезе Забърсващи потта на ония дето не им вървят картите Пребройхти ли ги ве серсеми Он ша ми каже колко Говеда

Отговори
3 0
Слънчака сезон 2021

Слънчака сезон 2021

15.03.2021 | 18:54

Туроператора ти предлага хотел на картинка- Ковид фри.Пристигаш..хотела е леш.Администраторката е туркиня от Еркеч,камериерката циганка от Сливен,бармана е странджански глиган, спасителя на басейна - ямболски бек, сервитьорката меденруднишка принцеса второ поколение.Управителя е с опит- има 2 неуспешни сезона зад гърба си (едното лято беше “дъждовно”, другото нещо не се разбраха със собственика). Аниматорите поне са готини (варненски чакали които за фюнф/5 ойро ще продадат и майка си).

Отговори
10 1
П.едерастията е пълна

П.едерастията е пълна

15.03.2021 | 18:05

20 квадрата как ще се мерят?? Значи,ако съм ром и имам 6 деца,да си наема два чадъра да го е.а. боже ,опази ни от ковидполитика и пишман медицина.

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?