Следвайте ни

Нова хайка за нелегални работници във фирмите

viber icon

Инспекторите от Националната агенция за приходите заедно кадри на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда" започват съвместни проверки в цялата страна. Това обявиха вчера от приходното ведомство. Комбинираните екипи ще следят дали се спазват трудовото, данъчното и осигурителното законодателство. От НАП посочиха, че тази акция ще по-мащабна от предходните хайки.

По данни на двете институции множество фирми декларират, че съкращават служители, които обаче продължават да работят нелегално. Друг масов проблем е, че се полага труд, без да е сключен трудов договор или контрактът е прикрит като граждански.

Съвместен екип от двете институции вече извършва подробен анализ на данните от трудовите договори, регистрирани в НАП. Така с НАП и ГИТ заедно ще идентифицират рисковите браншове и дружества, които да бъдат проверени. Туристическият бизнес също ще бъде проверяван, съвместни контролни действия предстоят в идните няколко седмици по цялото Черноморие, съобщават още от двете агенции.

Инспекторите на НАП ще проверяват дали за всички работещи в дадено предприятие са начислени и внесени дължимите осигурителни вноски и данъци. Освен това, инспекторите ще следят за укриване на обороти и за спазването на счетоводните изисквания от търговците.

През последните 9 месеца случаите, в които работници полагат труд, без да е сключен трудов договор, са се увеличили двойно, разкриха от НАП. Санкцията за работодател, който допуска такова нарушение е 15 000 лв. за всяко наето лице. Освен това глоби в размер до 10 000 лева ще налага НАП за укриване на обороти, а на некоректните фирми ще бъдат възложени и данъчни ревизии.   

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

an

an

22.06.2010 | 08:05

ами то има ли радовни хора изобщо,работодателите и без това си правят каквото си искат когато и да ги провериш винаги щте намериш нередности .така е като нямаме и синдикати ,а кажете ми в една фирма да има синдикати,трябва да има независими синдикати кадето хората да си плаштат членския внос и не да ми ходят в инспекция по труда когато имат проблеми а в синдикатите както е в италия ,испания и други

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?