Следвайте ни

Нова дрога ни залива, нямаме лаборатории за улавянето й

viber icon

Нови психоактивни вещества, основно синтетична дрога, проникват у нас, те не се улавят от стандартните тестове, а само от кръвни проби, а лаборатории в България тепърва се изграждат.

Проблемът е,че те се внасят предимно от Китай като суха растителна маса, но обработена с над 200 вещества, синтетични канабиноиди, в половината от случаите те причиняват смърт заради свръхдоза.

Това съобщи във Варна д-р Борислав Станчев от дирекция „Превенции” в община Варна, който участва в кампанията на сдружение „Отвори очи”,общината и Варненската и Великопреславска митрополия на тема „Православните семейни ценности срещу новите дроги”, предава БНР.

Д-р Станчев каза още, че се появява друга опасност, свързана с т.нар.”хашишово масло”: "Другото обаче е по-големият проблем, тъй като имаме голяма група хора, експериментиращи и неупотребяващи канабис. В последно време доби доста голяма популярност и добива все по-голяма популярност така нареченото хашишово или марихуаново масло.

Това не е хашиш. Това е извлек. Обработва се с едни специални химически разтвори и се извлича тетрахидроканабинол, при което той е с много висока концентрация - 80% и нагоре.

Често се продава под формата на ампулки, които се накапват било на тютюн, било на смески за пушене, а може да се продават и като ампули, готови за пушене в електронни цигари. Това в последно време е някаква мода, която е завладяла Съединените щати и Европа. Има го разбира се, и тук".

Ръководителят на клиниката по токсикология към Военноморската болница във Варна проф.д-р Снежана Златева предупреди,че съвременната марихуана вече е генномодифицирана, активното й вещество е между 10 и 50 процента и употребата й отключва шизофрения.

Тя допълни,че през последните две години Варна е „залята” от евтини наркотици, има и данни за нелегални лаборатории в крайните квартали на града.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?