Следвайте ни

Нов министър дал лични $30 000 за издирването на Боян Петров

viber icon

Еколог и любител на природата е новият икономически министър Кирил Петков. Колегите от "Лупа" извадиха интересен момент от биографията му.

Заедно с баща си Петко той бе сред организаторите на последната спасителна акция по издирването на алпиниста Боян Петров, който загина на Шиша Пангма. Двамата българи летяха в хеликоптер на 7400 метра височина в Хималаите, в опит за откриването му.

През май 2019-а, след изчезването на топ катерача, в безпрецедентна операция, 100 спасители от три държави издирваха Петров. „Баща ми тръгна за Непал. Каза ми, че получава различна информация. Беше изтеглил 30 хил. долара и тръгна за Китай. Реших, че ще го придружа. Китайския посланик много помагаше. Посрещна ни с усмивка и получихме безплатни визи”, разказа тогава Петков.

Предприемачът бе и един от първите, обявили края на спасителната акция, при която така и не бе открит Боян Петров.  

"Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигмахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация.

След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целия високопланински полет беше 1 час и 30 минути.", описа ситуацията Петков.
След като Боян Петров не бе намерен и вече бе ясно, че е загинал, Кирил изрази огромното си съжаление и тъга за трагичния край на Съни, както го наричаха приятелите му.  

"Огледахме много внимателно под скалите, всички места, където може да е паднал, огледахме с чувствителни камери, опитахме да идентифицираме индивидуални точки, а екипът на Китай ги обходи. Самият хеликоптер прелетя над самия връх. Всички сме много недоволни, че не можахме да го намерим... Командирът на китайския спасителен екип ни каза: Да знаете, че от днес нататък няма граници между Китай и Непал, когато става дума за спасителни мисии.", разказа тогава възпитаникът на Харвард. 

По думите на Петков спасителната акция по издирването на Боян Петров е била безпрецедентна и ще осигури повече сигурност в бъдеще за алпинистите.

Министърът развива супер успешен бизнес с пробиотици, като продава в цял свят, основно в САЩ. Сред феновете му е самата Опра Уинфри.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?