46
Следвайте ни

Нов хит в туризма: Ловци на аметисти и ахати кръстосват Родопския Клондайк

viber icon

Търсачи на скъпоценни камъни се отдават на приключения около Маджарово, разположено в кратера на изгаснал преди 35 милиона години вулкан

Времената на авантюристите, които за един ден ставаха милионери, попадайки на златни жили или скъпоценни камъни, отдавна са отминали. Това обаче не означава, че търсенето им е отживелица. През последните години то се превръща в един от най-модерните видове туризъм по целия свят. Вълнуващо е да намериш едно малко съкровище и да си го занесеш у дома, разказват хората, които вече са изпитали тази тръпка. 

Страните, в които най-често се практикува търсенето на скъпоценни камъни, са САЩ, Колумбия, Австралия, Грузия, Турция и Етиопия. А отскоро този тип приключение прохожда и в България. Макар да не е толкова разпространен, новият туризъм се радва на изключителен интерес - особено сред тези, чийто работен ден е изключително натоварен и търсят нестандартно разпускане. Това обяснява Екатерина Терзиева от туристическата агенция „СлоуТурс.БГ“, която вече предлага приключенски турове за търсене на ценните минерали в Източните Родопи. Цената за един двудневен тур е 220 лева, като той включва и посещение на някои от десетките древни тракийски светилища в района, както и наблюдение на египетски и белоглав лешояд. Разбира се, сред туристическите наслади е и изключително вкусната родопска кухня.

Според Терзиева търсенето на скъпоценни и полускъпоценни камъни като развлечение тепърва ще се развива у нас, защото страната ни разполага с богати находища на ценни минерали и злато. А намирането им е съвсем просто - достатъчно е да се разходите в района на старата мина в Маджарово в Източните Родопи.

Маджарово е разположено в кратера на изгасналия преди 35 милиона години вулкан. Благодарение на уникалното си местоположение през социализма се развива като рудодобивно селище. През 90-те години държавата изоставя местната оловно-цинкова мина и прекратява изграждането на цеха за обработка на скъпоценни камъни, а съоръженията са премахнати. След затварянето на двата рудника населението на Маджарово започва да се топи и постепенно градът се превръща в най-малкия в България след Мелник с население от едва 670 души. А територията около бившата мина се владее от планинските водачи и каменарите.

Но оловна руда, сребро, злато и над 16 вида ценни минерали и скъпоценни камъни все още могат да бъдат открити и събрани покрай красивите меандри на река Арда или в самата мина. Това се случва с помощта на местните водачи и хората от туристическата агенция, които водят приключенците на експедиция в Маджарово, наричано още Родопския Клондайк. „Разказваме им и какви са лечебните свойства на камъните“, обяснява Екатерина Терзиева. Повечето от любителите на това особено приключение са жени, но идват и цели семейства. Най-много са желаещите от Пловдив и София.

От старата мина край Маджарово най-често туристите си тръгват с аметист. Това е един от камъните с универсални терапевтични свойства. „Неговата енергия е много мощна и силно пречистваща, смята се, че носи мъдрост. Помага при главоболие, мигрена, усилено ум­ствено натоварване, безсъние“, разяснява Екатерина Терзиева. Намират се и смайващи с цветовете си ахати и благородни ясписи.

Ясписът също има силни лечебни и заземяващи сили. Според Библията, той е дар от Бога и е първият камък на новия Йерусалим. Халцедонът, който също често се намира край Маджарово, символизира спокойствие и хладнокръвие, за тибетците той е камък на чистотата и концентрацията. Ахатът осигурява баланс между физическите, емоционалните, интелектуалните и духовните състояния.

Всичко, което туристите намерят сами по време на експедицията за търсене на скъпоценни и полускъпоценни камъни, си остава тяхно“, казва Екатерина Терзиева.

Кованкая - мистерията на тракийския скален кошер

Ако сте отишли да търсите скъпоценни камъни до мината в Маджарово, на връщане може да посетите мястото, скрило една от многото неразгадани тайни по българските земи. Това са скалите с тракийски ниши, които носят името Кованкая - в превод Скалата-кошер. Името им идва заради техния вид -  скален масив с десетки кухини в него. Нишите са повече от 100, а скалата на пръв поглед изглежда надупчена без ред и логика. Предполага се обаче, че това не е така - древните траки вероятно са имали сложна божествена система и тези вдлъбнатини са част от тях.

Учените така и не са установили еднозначно за какво всъщност са служили нишите. Според една от хипотезите те са използвани за ритуали, свързани с почитаните от тракийските божества. Според друга са използвани за погребални камери  (в скалните гробници са полагани само "големите клечки" на тракийската аристокрация, а скалните ниши са били използвани за простолюдието). Любопитно е, че нишите са ориентирани най-вече на юг и югоизток, но има и обърнати на запад и северозапад. Кованкая се намира на 30 км от Маджарово и на 45 км от Хасково.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?