2374
Следвайте ни

НОИ: Малко над милион българи са ощетени от по-малки пенсии

viber icon

Близо един милион и шейсет и осем хиляди пенсионери са получили по-малка сума за януари в сравнение с декември миналата година, съобщи управителят на НОИ Ивайло Иванов пред депутатите от социалната комисия.

Той разясни, че става дума за размера на пенсията, която въпреки прилагания по-голям коефициент от 1,35 за всяка година осигурителен стаж, не компенсира сумата давана като ковид добавка. И припомни, че през декември тя е била 120 лв., а през януари е 60 лв.

Иванов посочи, че за около 668 хиляди пенсионери с пенсии за осигурителен стаж и възраст увеличението в абсолютно изражение е по-малко от 60 лв. И така през януари се получава намаление в общата сума от пенсия и от COVID-добавката.

Това е причината за намалението в пенсиите за осигурителен стаж и възраст, отпуснати при условията на непълен осигурителен стаж или за около 109 хиляди лица. Иванов посочи, че те ще получат с 0, 50 лв. по-малко от сумите, получавани през декември.

Другата голяма група са пенсионерите с пенсии за инвалидност, които поради общо заболяване са с трайно намалена работоспособност. Това са около 206 хиляди лица и за тях намалението на сумата също е под един лев. Относно социалните пенсии за старост, Иванов отчете, че през декември са получили 268 лв., а януари - 230 лв.

Управителят на НОИ съобщи, че е изчислен колко ще е необходимият ресурс, за да се покрие тази разлика между декемврийските и януарските пенсии. По думите му сумата е 17 млн. лв.

„Политическото решение и воля е през януари пенсионерите да не получат по-малко от това, което са получили през декември. Тази воля остава категорична и ще изпълним това свое обещание. Средствата за това има в бюджета и вече преведени на Националния осигурителен институт. Още другата седмица ще бъде гласуван текст, допълнение към закона, който ще направи възможно компенсиране на тези пенсионери, които са получили по-малка сума през януари, с пенсиите през февруари.”

Това пък заяви пред БНР вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова.

Тя обясни, че грешката е възникнала във формула, която НОИ прилага.

Нинова посочи още, че мораториумът върху цените на тока е необходим, за да бъдат подготвени мерки да се спре драстичното увеличение.

„Ако от първи януари за битовите потребители бяхме позволили един драстичен скок, множество семейства нямаше да могат да си го позволят. Ако сме готови с мерки преди март, мораториумът ще бъде вдигнат по-рано”, подчерта тя.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?