Следвайте ни

Нинова предложи 5 точки за справяне с водната криза

viber icon

"Водата и управлението на водните ресурси продължават да са един от основните проблеми в България. Те имат сериозно въздействие върху социалния живот, екологията и икономиката на страната.

Решаването им е един от основните елементи за възстановяването и развитието на държавата. Правителството на Борисов се провали и в този сектор", това заяви Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.  

Ето какво още каза Нинова: "Напомняме, че министър от кабинета "Борисов 2", при откъснати язовирни стени и наводнения, заяви: "Свиквайте с наводненията, климатът се променя". Днес премиерът по повод  безводието казва - "свиквайте без вода, защото вече не вали както преди".

Това не е политика, а отказ от нея. Така заради некомпетентното и корумпирано правителство, стихията  отнася къщите и в същото време в 21 век има хиляди хора без достъп до вода. Няма как да се свиква с подобен цинизъм.

Водата е национално благо, до което всеки българин трябва да има достъп, а вместо това - голяма част от него изтича в земята. Осигуряването на чиста вода, въздух и земя е задължение на всяко управление. Това може да стане по следния начин:

1. ВиК секторът става приоритетна държавна политика и отговорност (сега отговорностите са разпиляни между  общини, областни управители и поне 4 министерства и куп агенции).  

2. Прави се цялостен национален план, а не се кърпи на парче.  

3. Осигуряват се публични инвестиции за възстановяване на водопреносната мрежа, пречиствателни станции и напоителни системи. И не се краде от тях. Тук е мястото да попитаме премиера какво стана с държавния ВиК холдинг с 1 млрд. капитал. Нито холдингът заработи, нито капитал има.

4. Въвежда се драстичен контрол върху експлоатацията на язовири и прекратяване  на концесиите на неизрядните концесионери .  

5. Същото се случва на замърсителите на реките и водоемите и редица други мерки.  Предлагаме нов модел за управление на водните ресурси с грижа за природата и хората едновременно".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Точка 1

Точка 1

04.10.2020 | 17:22

Да прилапам освен Техноимпекс да ми купи свекървата апартаменче със асансиьорче и да си напълня нощното щкафче с пачки и кюлчета Че тази тиква много дръпна с материала напред

Отговори
2 0
Петър

Петър

04.10.2020 | 16:03

Много е "умничка"! Как пък измисли толкова точки......

Отговори
3 0
Нали

Нали

04.10.2020 | 15:37

Заври си точките в дебелия зaдник!

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?