Следвайте ни

НИМХ разкриват с какво време ще започне февруари

Времето през новата седмица ще бъде доста динамично, поясни Анастасия Стойчева

viber icon

Времето през новата седмица ще бъде доста динамично. Това каза дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Анастасия Стойчева по повод повишението на температурите, уточнява "Фокус".

„Ще има две по-осезаеми и студени нахлувания, които ще са към сряда и четвъртък. След това отново към края на седмицата.

Като цяло ще има резки затопляния, при които температурите ще надхвърлят 10-12 градуса.

Това ще е във вторник, когато пак ще има повече слънце.

След това в сряда облачността бързо ще се увеличи и ще има превалявания главно от дъжд.

В планините и в Предбалкана ще превали сняг.

След четвъртък, когато ще имаме понижение на температурите, в петък отново и събота те ще се повишат.

Чак в неделя по-късно през деня отново ни очаква понижение на температурите.

Динамиката ще се запази до края на месец януари и ще влезем във февруари пак с динамично време, с чести промени във вида на небето, в температурите“, обясни Стойчева.

- Г-жо Стойчева, през седмицата температурите бяха сравнително ниски, а в края й се радваме на хубаво време. На какви метеорологични процеси се дължи това?
Всъщност имахме ниски температури след като нахлу в страната по-студен въздух и вятърът стихна и се изясни. В много райони бяха отрицателни температурите. Най-ниски бяха в петък сутринта. Имаше температури до минус 10 градуса. Даже в София и в други високи котловинни полета това бяха най-ниските температури за седмицата.

Все пак трябва да отбележа, че и в началото на седмицата имахме ниски температури. Минимални главно, но като цяло тенденцията беше за повишение на температурите и в събота в много райони те надхвърлиха 10 градуса. Най-високи главно в Северна България достигнаха 16-17 градуса. 17 градуса стана максималната температури във Видин. В Ловеч също 17 градуса. Във Варна и Северночерноморското крайбрежие те бяха високи.Днес температурите ще се задържат по-високи, въпреки че имаше голяма разлика в днешните сутрешни температури. В отделни райони те бяха положителни до 3 и 5 градуса, 6 дори по Черноморското крайбрежие, а в други, където нямаше вятър, бяха сравнително ниски и отрицателни. Това повишение на температурите се дължи на циркулацията в нашата страна и нахлуването на студения въздух. Особено в планините се усили вятърът. Като цяло валежи нямаше през цялата седмица.

- Нормално ли е за сезона това?
Такава динамика в циркулацията за януари не е много типична. Тя е по-скоро характерна за пролетните месеци. Имало е години назад, в които януари е бил с повече динамика, с чести затопляния и застудявания. Това не е особено типично за януари, тъй като той си е характерен зимен месец. По-скоро е свързан със студено време и валежи от сняг главно в страната. Тази година така или иначе очаквахме януари да е с валежи под нормите и с температури около и над нормите.

- Споменахте най-високите температури за вчерашния ден. Къде са отчетени най-високите температури днес?
Днес към 11.00 ч. бих могла да кажа какви са температурите. Най-висока е 12 градуса в Ловеч, във Враца. Във Варна температурата е 12 градуса към 11.00 ч. Общо взето навсякъде са положителни температурите и надхвърлят 5 градуса. Най-ниска към 11.00 ч. е температурата в Гоце Делчев – плюс 1 градус и в Благоевград – плюс 2 градуса. Почти навсякъде другаде температурите са между 4 и 9 градуса.

- Докога ще се задържи слънчевото и хубаво време?
То ще е доста динамично през новата седмица. Ще има две по-осезаеми и студени нахлувания, които ще са към сряда и четвъртък. След това отново към края на седмицата. Като цяло ще има резки затопляния, при които температурите ще надхвърлят 10-12 градуса. Това ще е във вторник, когато пак ще има повече слънце.

С лед това в сряда облачността бързо ще се увеличи и ще има превалявания главно от дъжд. В планините и в Предбалкана ще превали сняг. След четвъртък, когато ще имаме понижение на температурите, в петък отново и събота те ще се повишат. Чак в неделя по-късно през деня отново ни очаква понижение на температурите. Динамиката ще се запази до края на месец януари и ще влезем във февруари пак с динамично време, с чести промени във вида на небето, в температурите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?