Следвайте ни

Николина Ангелкова удължава летния сезон

viber icon

Разработили сме 27 дестинации - 8 културно-исторически, 12 винено-кулинарни и 7 спа дестинации, с които целим да подпомогнем местните власти и бизнесa за популяризиране на богатствата на регионите, да разширим крилата на активния летен и зимен сезон и да насърчим посещенията на фестивалите и туристическите атракции.

Това обясни министърът на туризма Николина Ангелкова на среща в Добрич за предстоящия летен сезон, съобщава подопечното й министерство. Министърът цитира поредица от положителни данни за увеличение на нощувките, но отчете спад на ранните записвания с 2-3% и с около 13% по-малко очаквани полети на летище Варна, пише dunavmost.com.

Като основна причина за вероятния спад от някои пазари, Ангелкова посочи ниските цени в региона, предложени от държави, които са преки наши конкуренти за определени пазари, тъй като имат възможност за пряко субсидиране на сектора. "С тази цел сме стартирали разработването на анализ, който да ни покаже какви мерки бихме могли да предприемем за привличане на повече чартърни полети през крилата на сезона. Водят се и постоянни разговори с големите туроператори като „Томас Кук“ и ТУИ", обясни тя. Наред с общия спад, министърът открои "много голям ръст в ранните записвания от Украйна, Франция, Великобритания, Чехия и Полша".

Пред бранша министър Ангелкова каза, че към момента на територията на област Добрич неохраняемите плажове са 15, като поясни, че контролът за спазването на нормативната база и договорите за стопанисване тази година ще е още по-засилен и при проверките си на място туристическата администрация ще бъде безкомпромисна при установяване на нарушения. От началото на сезона започват интензивните проверки по крайбрежието. Те се извършват както по план, така и по сигнали.

В последните години се налага впечатлението, че за управляващите летовниците на дивите плажове са далеч по-голямо зло от бетона. Последен пример за това отношение са промените в закона за устройство на черноморското крайбрежие, които наред с въвеждането на високи глоби за плажуване на дюни ще разрешат и строителството около тях, ако в пленарна зала минат предлагани от депутати текстове.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

17.05.2019 | 18:30

Куха лейка.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?