Следвайте ни

Николай Василев за правителството на ИТН и Асен Василев

viber icon

Не съм разочарован. Не става дума за разочарование или сърдене. За мен беше голяма чест, че първата политическа сила се е спряла на мен като възможен кандидат за министър председател


Това заяви проваленият кандидат-премиер на ИТН Николай Василев в ефира на "Лице в лице" по bTV, коментирайки провала на правителството на ИТН. 

"От много отдавна съм се познавал с него (Слави). Гостувал съм му преди 20 години. Аз си мислих, че го познавам от телевизията, но в този процес в течение на няколко месеца се опознахме много дълбоко и приликите между нас са огромни, като идеи и визии. 

Не съм бил част от партията и създаването ѝ, но съм се виждал с десетки представители на парламентарната група и ръководството. Мотивацията ми да се включа бе, че открих там много положителни професионалисти, не открих социализъм и популизъм. те са много подобни на мен", каза още Василев. 

Той направи и разкрития за предложението Кирил Петков и Асен Василев да участват в правителството на ИТН. 

"С тях имаше няколко разговора. някои са били преди мен изобщо. Още когато започнахме пролетта, много седмици преди изборите, вече със служебните министри е било говорено. Слави Трифонов многократно ми е казвал, че има положителна оценка за тях и задължително тримата трябва да влязат в кабинета. 

Казах, че те са положителни герои. Имаше едно единствено разминаване. Смятам, че с тях можеше и много добре да се работи, но в моите очи техните виждания са много леви и популистки, и с тях може да се работи, но не и във финансовото министерство", каза той. 

По думите му, лично той е възразил Асен Василев да е министър на финансите и обясни защо. 

"Да, лично моя бе идеята Василев да не е финансов министър. Ако партията бе настояла, той категорично да е финансов министър, аз щях да се замисля дали да съм премиер. Предложението бе мое и то бе подкрепено от ръководството на партията. Въпреки всичко те бяха поканени за много важни позиции", каза той. 

Василев добави, че времето е показало, че Асен Василев е популист. "Има 6 неща, по които се разминаваме диаметрално. Не казвам, че са лоши хора, просто са популисти. Аз подкрепям приемането ни в еврозоната, други не го подкрепят. Привърженик съм на ниските данъци.

Служебното правителство току що даде на международна организация нещо, което не е обсъждано в страната. Става дума за вдигане на корпоративния данък. България не иска ли да има няколко големи чужди компании? 

Трета тема, когато участвах в тройната коалиция, която беше лява, тогава бюджетните разходи бяха между 39-36%. Това е моят идеал. В момента вървим към 45%. Цифри никой не казва. както е тръгнало с лавината, може да стигнем 50% през следващите години. 

Привърженик съм на нулевия бюджетен дефицит. Цялата ми политическа кариера е посветна на тази тема. Подкрепях до последно консервативната бюджетна политика на Горанов. В представите на служебните министри трябва да има огромно харчене, огромни дългове и няма спиране, докато сме живи", обясни Василев. 

По думите му, основната задача на финансовия министър е развитието на капиталовите пазари, но там няма нищо. 

Василев също изрази съжаление, че при представянето на проектокабинета на ИТН той изобщо не е успял да представи хората пред медиите, да представи приоритетите на правителството. 

"Там имаше изключителни хора, ако този кабинет случайно се бе състоял, това щеше да е най0реформаторското правителство на българския преход. Около 20 души бяха завършили американски и британски университети", обясни той. 

Концесията не е мръсна дума. Концесионирал съм летища Варна и Бургас, да отидем да видим как са те сега. 
Ако държавата, концесионира магистралите, ще построи без държавни средства, концесионерът със собствени средства може да построи всички магистрали. За няколко месеца да се построят стотина детски градини. Ако това е било лошо предложение, сега някой ще построи ли детски градини. 

ДКК От край време смятам, че държавните дружества трябва да са много малко. От 2007 година почти няма приватизация, има много малко сделки, но те са много съмнителни. ДКК са родили недобри резултати, доста източвани. Не съм чул намеренията на служебното правителство и какъв ще е крайния резултат, но в бъдеще може част от тях да бъдат разпродадени чрез БФБ. 

Актуализацията на бюджета 

Против съм без причина да има хронични постоянни актуализации на бюджета. След Виденовата зима имаше принцип, бюджетът бе за една година. Тази година говорим за актуализация още от пролетта. Моята прогноза е, че декември ще има нова актуализация. Някои хора искат първо да харчат, а после да задават въпроси. Сегашният бюджет е най-щедрия в 13000 годишна история на България. Сега има 10 милиарда повече. Това е нечувано. Който не може да се оправи с 50 милиарда, иска да се оправи със 100 ли?

Голямата драма започва септември 2020. От бюджет на излишък минаваме на 5 милиарда дефицит. С актуализацията в момента вървим към 30 000 лева държавен дълг на глава от населението. Така както вървим, скоро може да имаме 50 000. Вашето дете може да дължи 100 000 лева и да реши да избяга, а останалите да живеят в гръцко-венецуелски сценарий. 

В парламента чувам само популистки или демагогски изказвания. Искам да разочаровам сегашните популисти. В България имаше по-голямо процентно увеличение на пенсиите и накрая те стигнаха 2 долара. В  момента никой в държавата не говори за икономическа политика. Не съм чул ключовите думи от служебните министри - регулаторни режими, капиталови пазари, инвестиции, среден бизнес. Не е работа на служебно правителство да се занимава с вдигане на пенсиите и актуализация на бюджета, със социална политика, работата му е друга. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Вари го, печи го

Вари го, печи го

10.09.2021 | 20:52

По - убав от миризлив бок лук няма да стане. А когато има и самочувствие - направо смърди. Те това е Н. Василевия.

Отговори
2 1
Нали

Нали

10.09.2021 | 20:34

ИМПИЙЧМЪНТ на Румен Радев!

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?