Следвайте ни

Николай Овчаров: От колекцията на Божков засега са изнесени само каменните статуи

viber icon

От прочутата колекция на Васил Божков в момента са изнесени само каменните статуи, а за златните предмети се подготвят специални касетки, заяви в студиото на Би Ти Ви историкът и археолог проф. Николай Овчаров.

Още през 2004 г. тогавашният президент Георги Първанов призова да се амнистират големите колекции, които са три в България, припомни проф. Овчаров. Нина Чилова беше министър на културата тогава и с екип подготвяхме новия закон. Аз съм един от първите, които видяха на живо тези предмети. Предложиха ми работа, но отказах, защото тогава не беше ясно какъв е произходът на тези предмети. През 2008 г. този закон бе приет, обясни Овчаров.

В този закон се обяви категорията „държател“ - хора, на които се даваше 6 месеца ако не може да докаже произхода, той да остава държател т.е. може да държи тези предмети, но да не може да ги продава, а след смъртта му те да останат в полза на държавата. Този член бе даден на Конституционния съд от Гиньо Ганев и бе премахнат, припомни историкът.

Изложбата от 2007 в Европейския парламент на предмети от колекцията на Васил Божков е на неща, които към онзи момент не са били регистрирани, каза проф. Овчаров.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?