Следвайте ни

Николай Младенов: Искането за промяна в конституцията е закъсняло

viber icon

Искането за промяна на конституцията е закъсняло, защото България има нужда не само по поправки, а от нова конституция. Настоящата ни конституция е писана в съвсем различен период. България сега е член на на ЕС. Имаме нужда от сериозен обществен дебат, който да предложи на българското общество цялостна промяна на конституцията, да се обсъди как работи българският парламентаризъм, съдебната система и най-вече как и по какъв начин усещането за справедливост да бъде възстановено. А това ще стане през свикване на Велико народно събрание.

Това заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви Николай Младенов, бивш министър на отбраната и бивш министър на външните работи, а сега специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес.

"Промяната ще се води от Велико народно събрание, което ще бъде избрано от българските граждани. Сега се обсъжда възможността да се създаде такова Велико народно събрание. ГЕРБ ще има своя проект. Очаквам да чуя какви са вижданията на опозицията, на хората, които са на протеста. Доста претенциозно да е са каже, че някои не биха участвали в дебат, воден от премиера Борисов", обясни Младенов.

Според него истинската промяна би се случила, ако спокойно се погледне какво трябва да се промени в нашето общество. "Списъкът на нещата, които трябва да се променят, е дълъг. Както и на нещата, които не трябва да се променят. Това е дебат, който трябва да се случи в обществото ни. Оттук нататък следва всеки да формулира своите виждания и да се видят кои тези хората ще подкрепят. Това е политическият изход от кризата. Всичко останало ще превърне кризата от политическа в институционална", каза той.

По думите на Младенов намаляването на броя на депутатите е добра идея. Според него трябва да се обсъди идеята дали нямаме нужда от двукамерен парламент.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?