Николай Добрев връща мандата за нов кабинет на БСП

На 4 февруари 1997 г. под натиска на президента Петър Стоянов и един милион българи, протестиращи срещу управлението на БСП, социалистите връщат мандата за съставяне на нов кабинет. Така се открива пътят към реформите в България, довели до приемането на страната ни в ЕС и НАТО. По тази причина датата е сред най-често споменаваните в съвременната ни история.

Тогава страната е обхваната от протести на недоволни от управлението на БСП, довело страната до политическа и финансова криза. България е на ръба на хиперинфлация. За по-малко от 2 месеца стойността на един щатски долар достига 3000 лв. Разгневени, че са загубили спестяванията си, хората излизат на улицата.

 

На 4 февруари покойният Николай Добрев като кандидат-премиер и Георги Първанов като лидер на БСП отиват в Президентството, за да връчат състава на новия кабинет. Двамата носят само една папка - с имената на новите министри. Пред Петър Стоянов, президент само от дни, има две възможности - или да я внесе в парламента и да се състави кабинет, нещо, което е вероятно предвид мнозинството на социалистите, или да откаже и на „ръба” на Конституцията да свика Консултативен съвет. В светлината на всекидневните многохилядни протести и блокади Петър Стоянов отказва да връчи мандата. Така нарушава Конституцията, но спасява България от гражданска война. Всеки един друг изход би означавал провал на бъдещото ни членство в НАТО и ЕС, прави равносметка Петър Стоянов.
На 12 февруари 1997 г. президентът назначава служебно правителство начело със Стефан Софиянски, разпуска 37-ото Народно събрание и обявява предсрочни парламентарни избори.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?