Следвайте ни

Невероятна находка край Троян! Браво на археолозите

viber icon

При археологически разкопки това лято в местността „Гергьова черква“ край троянското село Дълбок дол са открити редки монети от 1-2 век, останки от древен олтар и оброчна плоча с посвещение на бог Херакъл.

Ценните неща са намерени при разкопки на антично светилище и раннохристиянската базилика, която е неразделна част от историята на древноримската крепост „Состра“,съобщи заместник-директорът на Националния исторически музей проф. Иван Христов.

„Североизточно от апсидата на църквата е открил пласт от предхристиянски период, редки сребърни монети от 1-2 век, множество керамични фрагменти, следи от стъклени съдове, хематитова руда“.

Открити са иняколко фрагмента от оброчни плочки.

„С посвещение на бог Херакъл. Вече знаем кое божество е било почитано преди да бъде изградена в средата на 4-и век базиликата.“

Археолозите са открили и останки от древен олтар, покрит с римски керемиди, където са изпълнявани обреди.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Неграмотен

Неграмотен

30.09.2020 | 20:12

Писна ми от празни и безмислени съобщения, оправдаващи харченето на пари. Някакви общи приказки, бла, Бла, Бла. Какви са тези, чак пък толкова ценни монети. Какъв е приносът за науката, какво ново се откри. Хей, вие харчите нашите пари. Не се опитвайте да баламосвате публиката, че правите нещо смислено. Скрити зад общи приказки, разчитате на неграмотността на българското общество.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?