1553
Следвайте ни

Нешка и легенди на фолка почетоха Ванга

viber icon

Стотици хора се събраха в комплекса край Рупите, за да отбележат 110 години от рождението на феномена Ванга, съобщи БНР.

С празнична литургия, ортодоксални песнопения и споделени спомени за пророчицата пред храма „Света Петка“ беше отбелязана 110-годишнината от  рождението на Ванга.

Нова галерия беше открита  в комплекса, носещ нейното име, а идеята е на фондацията, която продължава нейното дело, споделя Иван Драмов:

"Събрахме на едно място в близост до изложбената зала в отделна стая всички картини, които са нарисувани в името и паметта на Ванга".

Гости  от  страната и чужбина, обикновени хора и високопоставени особи, дори политически противници преодоляха различията си, за да се поклонят заедно пред голямата пророчица, помогнала на всеки, дошъл при  Ванга.

25 години след  нейната кончина, тя продължава да е жива за всички.

За това, което Ванга ни даде и завеща, си спомнят певците Илия Луков, Володя Стоянов и един от най-близките хора до нея Нешка Робева:

"Тя ме тласна към светлината", сподели Илия Луков.

"Леля Ванга даваше надежда с две думи: "Всеки човек е камен у доваро. И за дребния камък има место и за големио камък. Така се изгражда едно общество, като се намери на всеки местото", каза Володя Стоянов.

Нешка Робева:

"Българите от време на време трябва да си спомнят за нея. Тя това казваше :"Не се делете".

Известната българска пророчица, от която хиляди търсеха помощ и отговори от бъдещето, е първото дете на войводата от Струмица Пендо Сурчев. 12-годишна ослепява при природно бедствие и е изпратена  в специално училище за слепи. 

През 1942 година, вече придобила ясновидски способности, се омъжва за Димитър Гущеров от петричкото село Крънжилица и до неговата смърт живеят в Петрич. Там тя приема стотици хора, дошли с болката си и надеждата за изцеление.

През 1970 година Ванга се премества в Рупите, където живее в малка къщичка и продължава  да помага и да дава съвети. 

Две години преди смъртта ѝ - 11 август 1996 година, е осветена и църквата „Света Петка“ построена по волята на пророчицата и с  дарения от много хора. 

Малко след кончината ѝ е учредена фондация на нейно име, която изгражда комплекс „ Ванга“. Неин  почетен председател е бившият окръжен прокурор Димитър Вълчев, за когото тя се грижи като майка. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?