Следвайте ни

Недостигът на работна ръка - истина или мит?

Свободните работни места са 13 298, а безработните лица 193 499

Истина или мит е недостигът на работна ръка и има ли глад за кадри? Според ново проучване на Агенцията по заетостта свободните работни места са 13 298, а безработните лица са 193 499, предава Nova.

Според главния секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България Милена Ангелова данните не са представителни и има много пропуски. Тя коментира, че я притеснява представената бройка на свободните работни места.

 „За нас оценката е, че българският бизнес веднага би могъл да поеме 100 000 работници и всъщност това задържа икономическия растеж у нас. Такива хора обаче няма, защото на 100 пенсионери имаме 62 души на 18 години. Населението ни застарява, а голяма част от кадрите работят в чужбина. При 5 % безработица, каквото и заплата да предложите, в България ще има безработица”, заяви Ангелова. Тя допълни, че самите професии не са привлекателни за младежите.

„Разбирам аргументите на работодателите, но това са истинските показатели. Тъй като знаем, че се търсят кадри през частните агенции и сайтове. Затова поискахме от тях информация, за да можем да ги сравним. От най-големия сайт за търсене на работа получихме отговор, че те не поддържат база данни за това колко са свободните работни места, какви са заплатите и за какво работно време става въпрос”, каза икономическият съветник в КТ „Подкрепа" Ваня Григорова.

Тя допълни, че са били направени три работни срещи между синдикати, работодатели и Агенцията по заетостта в градове, които се очаква, че ще има сериозен глад на кадри. „Във Варна имаше 570 свободни работни места за цялата област. В Казанлък и Пловдив няма трайно незаети работни места”, каза още Григорова.

Милена Ангелова смята, че трябва да спре да се говори за ниски заплати, а да се започне с мотивацията на младите хора.

 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?