Следвайте ни

Не забравяйте! Местим стрелките с час напред тази нощ

viber icon

Българи, длъжни сме да напомним, макар че повечето вече си гледат телефоните и там всичко става автоматично! Тази нощ, неделя, 28 март, в 3 часа сутринта преминаваме към лятно часово време.

Тогава стрелките на часовниците се преместват с един час напред, напомнят от Българския институт по метрология. Това означава, че ще имаме неделя с един час по-къса. За сън, за работа, за почивка, всеки си решава от какво да спести.

През  2019 г. евродепутатите подкрепиха предложението на Европейската комисия за преустановяване на сезонната смяна на часово време, но гласуваха това да бъде отложено от 2019 г. за 2021 г.

Държавите членки изберат дали искат да останат на астрономическо време (зимно) или на лятно часово време.

 Всяка страна членка ще има избор от 2021 г. – да запази настоящата система или да се откаже от въртенето на стрелките два пъти в годината, но от Европарламента и ЕК посочват, че държавите трябва да координират избора си

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. Във Великобритания обаче се прилага от 1908 г.

В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 г. лятното часово време влиза в сила от 3.00 ч. сутринта в последната неделя на месец март

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?